Nemzeti Népegészségügyi Központ: Nem igaz, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött meg

Nemzeti Népegészségügyi Központ: Nem igaz, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött meg

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez egy biztonsági fülkében a központ laboratóriumában Pécsen 2020. április 18-án. A laboratóriumba Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéből érkeznek minták (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valótlan és félrevezető azt állítani, hogy minden negyedik koronavírusos beteg kórházban fertőződött meg, és 260, többségében idős, krónikus betegségtől szenvedő ember ezért halt meg – hívta fel a figyelmet pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az MTI által idézett közleményben azt írták: „Számos híradás félremagyarázta a tiszti főorvos által közölt – a kórházi fertőzések számára vonatkozó – adatokat. A fogalmak tisztázása érdekében fontos elmondani, hogy a nemzetközi előírások szerint minden olyan esetet kórházi fertőzésnek kell minősíteni, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, függetlenül attól, hogy hol fertőződött meg a beteg.”

Az NNK közleményében azt is hozzátették: az új koronavírus-fertőzés (Covid–19) lappangási ideje egytől 14 napig terjed. Tehát amennyiben egy intézményben ápolt koronavírusos betegnél ez idő alatt jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre. „A járványügyi adatok megfelelő értékeléséhez szakértelem szükséges” – figyelmeztet a népegészségügyi központ.