Nemzeti Pedagógus Kar: 3000 pedagógus is hiányozhat majd a kötelező oltás miatt

Nemzeti Pedagógus Kar: 3000 pedagógus is hiányozhat majd a kötelező oltás miatt

A Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium egyik osztályában (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérdőívvel mérte fel a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) az állami fenntartású intézményekben a pedagógusok és más munkakörben foglalkoztatottak oltási hajlandóságát. Az NPK arra volt kíváncsi, hogy azok, akik még nem kérték a koronavírus elleni védőoltást, hajlandók-e felvenni azt, miután a kormány döntése értelmében december 15-től a tanítás feltétele az oltottság. Mint Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke érdeklődésünkre elárulta: a visszaérkezett kérdőívek alapján jelenleg oltatlan pedagógusok és más munkakörben foglalkoztatott személyek 60 százaléka továbbra sem venné fel a koronavírus elleni vakcinát.

Horváth Péter elmondása szerint eddig összesen 1522 kérdőív érkezett vissza – ez nem jelenti az összes magyarországi intézményt. Ugyanakkor értékelése szerint már igen jelentős szám. Annál is inkább – folytatta –, mert 530 állami fenntartású általános iskola küldte vissza a kérdőívet, ez nagyjából az állami fenntartásban lévő általános iskolák harmada. Csak ebben az intézménytípusban a kérdőívek alapján összesen 1100 olyan pedagógus van, aki továbbra sem kívánja felvenni a védőoltást.

– Bízom benne, hogy vannak köztük, akik még kivárnak, vagy meggondolják magukat. A nagyságrendből azonban látszik, hogy ha ez a szám az általános iskolák harmadából jött össze, akkor hány általános iskolai pedagógus utasítja el továbbra is az oltást. Ez azt jelenti, hogy akár 3000-3300 pedagógus is hiányozhat majd az iskolákból. Valamennyi intézménytípust tekintve – a visszaérkezett kérdőívek alapján – összesen 3338 olyan pedagógus lehet, aki valószínűleg nem veszi fel az oltást – ismertette az NKP elnöke.

Rákérdeztek egyébként az oktatást segítő munkakörökben – például takarítók, karbantartók, konyhai dolgozók, – dolgozók oltásfelvételi szándékaira is. Ennek alapján 2108 más munkakörben foglalkoztatott jelezte, hogy továbbra sem oltatná be magát.

– E számok alapján úgy tűnik, hogy a jelenleg oltatlan pedagógusok és más munkakörben foglalkoztatott személyek 60 százaléka továbbra sem kívánja felvenni a koronavírus elleni vakcinát – magyarázta Horváth Péter.

A beérkezett adatokból kiderült az is, számos olyan iskola is van, ahol egy-két oltatlan tanító, tanár van, vagy egyáltalán nincs is oltatlan pedagógus. Ugyanakkor – szavai szerint – nem kevés olyan intézmény is van, ahol olyan jelentős számban vannak az oltatlan pedagógusok, hogy komoly problémákat okozhat majd az oktatás fenntartása. Mint mondta, az emiatt előálló helyzet megoldására a jelenlegi rendeleti szabályozás nem kínál megoldást.

Az érintett területekre vonatkozó felvetésünkre az elnök azt felelte, hogy az ország minden megyéjében lehet olyan intézmény, amelyekben nehezen boldogulhatnak majd a hiányzó oltások miatt. – A nagyobb intézményeknél, ahol esetleg több csoportban tanulnak a gyerekek, ott összevonásokkal vagy felsőbb osztályokban helyettesítésekkel éppenséggel ideig-óráig lehet kezelni a helyzetet. De ez nem lehet megoldás. Logikusan gondolkodva a legveszélyeztetettebbek tehát a kis iskolák. El lehet képzelni, hogy a kis iskolákban egy vagy két pedagógus, például tanítónő kiesése milyen problémákat okozna. Az, hogy minden nap más megy be órát tartani, a gyerekek szempontjából nagyon rossz lenne – mutatott rá.

A felmérés sorsáról Horváth Péter azt mondta, hogy azt, illetve a tapasztalatokat és javaslataikat eljuttatják az oktatási államtitkárságra, illetve a fenntartó tankerületeknek. – Az oltások kötelezővé tételéről szóló döntés érthető, garantált legyen a biztonságos környezetben történő jelenléti oktatás. Az is kétségtelen viszont, hogy ha a hozzánk beérkezett arányok valósak, akkor az a szakszerű munkavégzést nehezíteni fogja, több helyen pedig ellehetetleníti majd. Ha érvényben marad a pedagógusok számára az oltást kötelező felvételét előíró rendelkezés, az oktatásból annyi pedagógus fog kiesni, amennyit nem fog tudni pótolni a rendszer. Nyilvánvaló, hogy az utcán nem futkároznak szabad pedagógusok – fogalmazott Horváth Péter.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke megoldásként azt ajánlaná megfontolásra az a döntéshozóknak, hogy a védettség másfajta igazolását is fogadják el. Erre a tesztelést, például az antigénvizsgálatot, illetve a már fertőzésen már átesetteknél az antitestszám figyelembe vételét javasolják. – A biztonságos munkavégzést ez is garantálná, ezeket a javaslatokat minimum meg lehetne fontolni – jegyezte meg.