Népegészségügyi központ: Nem volt köze a járványnak a fiatal esztergomi nő halálához

Népegészségügyi központ: Nem volt köze a járványnak a fiatal esztergomi nő halálához

Tatabányai Szent Borbála Kórház (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szakmai és dokumentációs szabálytalanságokat tárt fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata annak az asszonynak az ügyében, akit hazaküldtek a tatabányai Szent Borbála Kórházból, majd később meghalt. Azt ugyanakkor állítják, hogy a koronívrus--járvány miatt hozott intézkedéseknek nem volt köze a nő halálához.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó mutatott be néhány hete a Facebookon egy videót, amelyben egy édesanya meséli el 33 éves lánya halálának körülményeit. A tragikus kimenetelű eset április 22-én este kezdődött, amikor a fiatal nő fejfájásra panaszkodott, másnapra már be is lázasodott, hányt és szédült. Először koronavírus-tesztre kellett várniuk, majd napokkal később került csak a tatabányai kórház Covid-részlegére. Az egészségügyben dolgozó édesanyja szerint nem vizsgálták a tüneteit, pedig már akkor sejteni lehetett, hogy agynyomás-fokozódása van. Este hazaküldték, pedig a rosszulléte nem múlt. Később már világosan látszott – anyja elmondása alapján –, hogy agyhártyagyulladása van, de több budapesti intézmény sem fogadta, végül Balassagyarmatra került. Ott május elsején elhunyt.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után kiderült, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) is vizsgálja az ügyet. Mint az MTI-nek eljuttatott közleményükben írták, a „lefolytatott vizsgálat négy szakmai terület – neurológia, infektológia, aneszteziológia és intenzív terápia, valamint oxyológia – országos szakfelügyelő főorvosának bevonásával történt, és egyértelműen kiderült, hogy a koronavírus-járványnak és az azzal kapcsolatos intézkedéseknek semmi köze nem volt a nő halálához”.

A neurológiai szakfelügyelő főorvos véleménye szerint a tatabányai kórház sürgősségi osztályán „a beteg tünetei alapján az idegrendszeri vírusos gyulladásos betegség gyanúja felmerülhetett volna, és ebben az esetben részletes neurológiai vizsgálatra és neurológiai konzíliumra lett volna szükség, ami azonban elmaradt”.

Az NKK azt is közölte, hogy a vizsgálat a fiatal édesanya ellátása során elkövetett szakmai szabályszegés mellett dokumentációs szabálytalanságokat is feltárt, ezért az NNK kötelezte az egészségügyi szolgáltatót egészségügyi bírság megfizetésére és a jogszabályi előírásokban foglaltaknak megfelelő dokumentációs kötelezettség betartására.