Népszava: A kormány szerint elég lesz 20 fokra felfűteni a tantermeket

Népszava: A kormány szerint elég lesz 20 fokra felfűteni a tantermeket

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani – tudta meg a Népszava Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszleveléből, amit a fel- és bejelentéseiről ismertté vált Tényi István megkeresésére küldött.

Közérdekű bejelentésében Tényi azt akarta megtudni, hogy milyen mértékben kell a minimális szint – ami a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat. A köznevelési helyettes államtitkár szerint viszont a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”.

A lap szerint Kisfaludy válasza azért is figyelemre méltó, mert egy másik jogszabály, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet szellemi munka esetén már 20-22 fokban határozza meg a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint „cinikus és rosszindulatú” állítás a helyettes államtitkár részéről, hogy a minimumot képzeli el optimálisként. Nagy abban pedig szinte biztos, hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni. Mint felhívta a figyelmet, a több hetes késéssel, július végén megjelent tanév rendje erre külön lehetőséget is biztosít. Ugyanis az szerepel benne, ha „elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges”, a köznevelésért felelős miniszter tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el.

Címkék: iskola, fűtés

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.