Népszava: a külügy is tartott olyan rendezvényt, amihez hasonló miatt „külföldi beavatkozást” emlegetett

Népszava: a külügy is tartott olyan rendezvényt, amihez hasonló miatt „külföldi beavatkozást” emlegetett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. július 2-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter tárcája is szervezett olyan rendezvényt, amihez hasonló miatt „külföldi beavatkozást” emleget és kritizálja más országok nagykövetségeit – írja a Népszava. A lap cikke szerint keresztény érzékenyítő kurzusnak is tekinthető az a médiakonferencia, amit tavaly szeptemberben tartottak a Ludovika Campuson a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szervezésében.

– A Budapest Forum for Christian Communicators című rendezvény „egyik kiemelt üzenete” ugyanis az NKE szerint így szólt: „a keresztény kultúra és a keresztény értékek megtartásának fontossága” – írják. A Népszava információi szerint a szervezésben számos magyar nagykövetségnek is részt kellett vennie. Az érintett magyar külképviseleteknek össze kellett állítaniuk egy listát a résztvevőként vagy előadóként szóba jöhető közéleti személyekről, újságírókról azokban az országokban, ahol a nagykövetségek működnek. „Erről a listáról szemezgetett a külügy és hívta meg a kiválasztottakat a rendezvényre” – olvasható a cikkben. A lap azt is megjegyzi: „Aligha meglepő, hogy ilyen témájú konferenciát szervez a külügyi tárca, hiszen a világ üldözött keresztényeinek megsegítésével 2018 szeptembere óta a kormányban külön államtitkár foglalkozik”.

Ahogy arról a távozó indexesek új lapja, a Telex Facebook-oldalán korábban beszámolt, a külügyi tárca korábban épphogy az „érzékenyítést” kifogásolta a Transparency International (TI) egyik programjával kapcsolatban, valamint részletes adatokat kért a uniós országokban működő magyar nagykövetségektől azokról a külföldi szakmai utakról, amelyeken a hazai médiumok újságírói vettek részt. Az üggyel kapcsolatban Menczer Tamás az Atv-ben elismerte, hogy a magyar újságírók "listázásával" kapcsolatos információk egy belső dokumentumból valók. De szerinte a külügy kérése nem volt problémás, inkább az a gond, hogy ez a dokumentum nyilvánosságra került, mint fogalmazott: „Úgy látszik, külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok”.

Az NKE a Népszava megkeresésére azt közölte, ők csak a helyszínt biztosították, minden mást a tárca intézett. A lap megkérdezte a külügytől, hogy mely országokból érkeztek a részvevők és mennyibe került a rendezvény. A tárca munkatársai választ ígértek nekik, ám az cikkük megjelenéséig nem érkezett meg.