Népszava: Egyedi gyógyászati segédeszközök árával adós az állam

Népszava: Egyedi gyógyászati segédeszközök árával  adós az állam

Karprotézis (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy hete nem fizeti ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az úgynevezett egyedi gyártású gyógyászati segédeszközöket előállító 180-200 cégnek a betegeknek már átadott termékek után járó támogatást – írja a Népszava. Olyan cégekről van szó, amelyek művégtagokat, fűzőket, járógépeket, illetve ortopéd cipőket készítenek. A napilap szerint a visszatartott összeg 1,5-2 milliárd forint.

Az egyik gyártói szövetség elmondása szerint a NEAK eddig jellemzően 8 napon belül utalta a szóban forgó vállalatoknak a járandósságukat. November elején viszont megbicsaklott a kialakult rend, a cégek hiába várnak a pénzükre. A lap azt írja, hogy elfogyott az egyedi gyógyászati segédeszközökre elkülönített forrás. Az információt a NEAK lényegében megerősítette. Azt írták, hogy a megnövekedett számú, és néhány esetben indokolatlan felírások miatt a 2022-ben ezen támogatási jogcímre rendelkezésre álló előirányzat elfogyott. Folyamatban van a helyzet megnyugtató rendezése.

A válaszban a NEAK az elmúlt hetekben napvilágra került fejleményekre utal. Arra, hogy két egyedi eszközöket gyártó és forgalmazó cég fiktív vényekre számolt el jogtalanul 200 millió forint értékben termékeket a biztosítónak. Vagyis most az egyedi segédeszközöket gyártó cégek által leadott számlák ellenértékének visszatartása az ügyben nem szereplő cégeket is sújtja – hívta fel az újság a figyelmet.