Népszava: felszámolják a nemrég még Vitézy Dávid vezette, beruházásokért felelő céget

Népszava: felszámolják a nemrég még Vitézy Dávid vezette, beruházásokért felelő céget

Vitézy Dávid (Fotó: Vitézy Dávid/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Még egy hónapja sem létezik, de máris döntöttek a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) bezárásáról – írta meg a Népszava pénteken. A lap értesülését a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) is megerősítette, akik azt választák megkeresésükre: „Az NKK mint önálló intézmény megszűnik. A párhuzamos állami struktúrák megszüntetése érdekében, projektjeit az ÉBM veszi át”. Ugyanakkor a további részleteket firtató kérdéseikre nem válaszoltak.

A Népszava felidézte: Az NNK a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) átnevezésével jött létre idén júliusban, miután Lázár Jánoshoz került valamennyi állami beruházás felügyelete, nem sokkal később pedig a teljes menedzsmentet menesztették. A cég korábbi vezetőjét, Vitézy Dávidot az új kormány megalakulása után közlekedési államtitkárrá nevezték ki Palkovics László Technológiai és Ipari Minisztériumába, míg a korábbi Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese lett.

A korábban Vitézy Dávid által irányított, menetközben csaknem 300 fős létszámúra duzzadt cég gyors beszántása még a tűzhöz közel ülőket is meglepte a cikk szerint, a BFK ugyanis korábban nem kapott semmilyen kritikát vagy jelzést a kormánytól vagy éppen Orbán Viktortól. A BFK egyébként csaknem négy tucat, 3-4- ezer milliárd forint értékű projektet vitt, például ők intézték a vasúti fejlesztést, a Ferihegyi gyorsforgalmi út átépítését, a Nyugati Pályaudvar átalakítását.  Ugyanakkor tény: Lázár János már közölte, hogy a válság és az ukrán-orosz háború miatt felülvizsgálják a teljes állami projekt-listát, és felfüggesztettek minden olyan állami beruházást, amelynek kivitelezése még nem kezdődött meg.