Népszava: gát is épül a fővárosi atlétikai stadionhoz

Népszava: gát is épül a fővárosi atlétikai stadionhoz

Látványterv az atlétikai világbajnokság helyszínéről. Nagy üzlet lesz megvalósítani. (Fotó: KKBK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb gátat kell építeni a Dunán. A 750 méteres védmű a már készülő budapesti atlétikai stadion közelében szükséges kialakítani, a stadionhoz tartozó szabadtéri edzőpályák és fedett edzőcsarnok védelme miatt – írja a Népszava. Bár a 2023-as atlétikai világbajnokságra készülő stadion közelében van árvízvédelmi létesítmény, de az a készülő edzőpályáknál beljebb található.

A lap azt írja, hogy ráadásul a Pest Megyei Kormányhivatal természetvédelmi főosztálya szerint az Atlétikai Stadiontól délre, a Kvassay-zsilip másik oldalán a Déli Városkapu Fejlesztési Program keretében megvalósítandó beruházásokhoz nincs szükség környezeti hatásvizsgálat lefolytatására.

Az erről szóló határozatot egy év után adta ki a hivatal. A lap szerint az új nyomvonal éppen egy korábbi hulladéklerakón vezet át, ám ennek kármentesítése csupán mellékesen szerepel a határozatban, mint amit hamarosan meg kell oldani. Holott a gát stabilitását többek között a roskadásra, kimosódásra hajlamos földtömeg cseréje biztosítja. Ezen kívül a területet alkotó telkek közül néhány Natura 2000 védettségű területhez tartozik vagy azzal érintkezik. Ám a határozat szerint a védműépítése nem gyakorol rájuk kedvezőtlen hatást – beleértve a területen lévő fák kivágását. A védművet egyébként 6500 köbméter vízhozamra tervezték, holott a Duna maximális vízhozama az eddigi legnagyobb 2013-as árvízkor 9500 köbméter volt.