Népszava: Hatvanmilliós jelzálogot jegyeztek be Farkas Flóriánék székházára

Népszava: Hatvanmilliós jelzálogot jegyeztek be Farkas Flóriánék székházára

Farkas Flórián, a szervezet elnöke a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban 2017. október 28-án (Fotó: Mészáros János / MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb gyanús ügylet Farkas Flórián körül: nem tudni mi lett a sorsa annak a jelentős összegnek, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma adott a Fidesszel szövetséges roma szervezetnek – értesült a Népszava.

A lap felidézi, hogy a kormánypárti Lungo Drom – fideszes előterjesztésre, parlamenti döntéssel – 2012 nyarán kapta meg a VIII. kerületi Bezerédj utca 17. alatt lévő állami tulajdonú épületet. A II. János Pál pápa tér szomszédságában lévő ingatlanban korábban óvoda működött. A 910 négyzetméteres székház ingyen került a Farkas Flórián elnökletével működő roma szervezet birtokába.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) berkeiből származó információ szerint a józsefvárosi épületet 60 millió forintos jelzálog terheli. A tulajdoni lap másolata, amely eljutott a Népszava szerkesztőségéhez, megerősíti az állítást. Az újság úgy tudja: a magyar állam 2012 decemberében 15 évre szóló, napjainkban is érvényes elidegenítési tilalmat jegyeztetett be az ingatlanra, azzal egyidejűleg, hogy az ingatlant ingyenesen a szervezet tulajdonába adta.

Az elidegenítési tilalom azt jelenti, hogy az épület forgalomképtelen: nem lehet sem eladni, sem elcserélni, sem elajándékozni. Az újabb elidegenítési és terhelési tilalom ekkor még nem szerepelt az ingatlanon, ez csak fél évvel később, 2013 júliusában került rá, egy időben a 60 millió forintos jelzáloggal. A bejegyző az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) volt, amelyet akkoriban Balog Zoltán vezetett.

A minisztérium tehát 60 millió forintot adott a Lungo Dromnak. A pénzt vissza kell fizetni, vagy azzal el kell számolni: a papírból nem derül ki, melyik megállapítás a helytálló. Ennek biztosítékaként szolgál az épületre bejegyzett jelzálog. Valójában több mint 60 millió forintról van szó, a tulajdoni lap ugyanis összegszerűen nem konkretizált járulékokról – praktikusan: kamatokról – is említést tesz.

Annyi biztos, hogy a Lungo Drom mindeddig nem fizette vissza a tartozást, illetőleg, ha támogatást kapott, akkor nem számolt el vele. Ha ugyanis visszafizette, vagy elszámolt volna, a minisztérium köteles lett volna kiadni a jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom törlését.

Lakatos Oszkár, az ORÖ képviselője – és egyik képviselőtársa, Vajda László – 2017 nyarán egyebek között „pénzügyi és gazdasági csalás” miatt feljelentést tett Farkas Flórián ellen az ügyészségen. A feljelentés a VIII. kerületi székházra bejegyzett jelzálogjog ügyét is firtatta.

A Népszava kérdésére Lakatos Oszkár nem tudott érdemi fejleményről beszámolni. Egyszer meghallgatták, más fejlemény nem történt – mondta. A Lungo Drom – tette hozzá – 2017 óta nem adott be közhasznúsági beszámolót a bíróságnak, az ORÖ képviselője ezért többedmagával a szervezet feloszlatását fogja kezdeményezni. Lakatos Oszkár úgy értesült, hogy Farkas Flórián és a Lungo Drom súlyos anyagi problémákkal küzd.

A lap próbálta elérni Farkas Flóriánt, de a Lungo Drom elnöke – aki a nevéhez köthető botrányos Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet esetében is kerülte a sajtót – nem vette fel a telefont, az sms-re és az e-mailre nem reagált. Egyelőre nem reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem az ügyben.