Népszava: Jöhet a reform, az Országos Mentőszolgálat alá kerülne a háziorvosi ügyelet is

Népszava: Jöhet a reform, az Országos Mentőszolgálat alá kerülne a háziorvosi ügyelet is

Képünk illusztráció (Forrás: Országos Mentőszolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítása alatt működtetnék 2022-től az addigra alaposan átszabott orvosi, alapellátási ügyeletet – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumból.

A lap úgy tudja, hogy az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében július elsejétől indulna, és ha az első 30 napban sikeres lesz, úgy az OMSZ megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását az új feladatokra.

„Országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk” – közölte a lappal az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál.

A Népszava szerint a tervezetben az is benne van, hogy a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be. A diszpécser itt egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, de ha a páciens járóképes, akkor egy ügyeleti pontra adhat neki időpontot.

Ez utóbbiak lehetnek a nagyobb lélekszámú településeken a korábbi alapellátási ügyeletek, illetve a járásközpontokban kialakított sürgősségi fogadópontok is. A lap szerint a lényeg, hogy a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet és ott is, ahol megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót. 

A dokumentum szerint járásonként egyetlen orvos biztosítaná az ügyeleti ellátást egy helyi központból. A járási ügyeleti központokban – köztük lenne olyan hely, ami egyben mentőállomás is – kétágyas fektetőkkel, apró sürgősségi központokat hoznának létre, ahol a betegeket hat órán keresztül megfigyelhetnék, laborparamétereket mérhetnének. Aki közben jobban lesz, az hazamehet, aki meg nem, azt továbbszállítják a megyei sürgősségi ellátóhelyre.

A tervezetben szerepel az is, hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat.

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője viszont azt állította a lapnak, hogy nem ismer olyan szakmai koncepciót, amely a háziorvosokat az ügyeletekben való részvételre kötelezné. Hozzátette: az ügyeleti ellátásban való részvételt kizárólag a háziorvos és a helyhatóságok feladatellátási szerződése szabályozhatja. Vitathatatlannak tartja ugyan, hogy az ügyeleti ellátást racionalizálni kell, de nem a háziorvosok kötelező részvételével.

Egy másik szakértő úgy kommentálta a tervet a lapnak, ha ez az elképzelés megvalósul, akkor egy most nehezen, de mégis működő rendszert borítanának fel. Valószínűleg a betegek egy részének távolabbra kell utazniuk majd ellátásért, sérülhet a biztonság érzetük – tette hozzá.