Kétezer nevelőszülő hiányzik ahhoz, hogy minden gyermek családban nőjön fel

Kétezer nevelőszülő hiányzik ahhoz, hogy minden gyermek családban nőjön fel

Képünk csak illusztráció! A Kőszegi SOS Gyermekfalu (Fotó: www.sos.hu/koszeg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országszerte kétezer nevelőszülő hiányzik ahhoz, hogy az állam minden gyereket családban tudjon elhelyezni – derül ki az SOS Gyermekfalvak közleményéből. 

Magyarországon 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban, legtöbbször elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt. Közülük hétezret még mindig csak gyermekotthonban tudnak elhelyezni. 2021 óta az SOS Gyermekfalvak kezdeményezésére október 7. az állami gondoskodásban élő gyerekek napja.

A közlemény kiemeli, hogy őket jobb esetben nevelőszülő fogadja be, akinél egy kisebb létszámú családban nőhetnek fel, kortársaihoz hasonlóan. Ám ha nem találnak nekik nevelőszülőt, gyermekotthonba kerülnek, ahol sok gyerek él együtt és váltogatják egymást a nevelők. A család hiánya itt érezhető igazán, hiszen egy laza közösségben hiányzik a szorosabb érzelmi kötődés, a biztonság, az állandóság, a szeretet. A szervezet egy videót is készített, melyből kiderül, hogy a törvény szerint minden 12 év alatti gyereket nevelőszülőnél kellene elhelyezni, harmaduk azonban még mindig gyermekotthonban lakik.