Népszava: látszattevékenység folyik Paks 2 építése körül

Népszava: látszattevékenység folyik Paks 2 építése körül

A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. (MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Változatlanul látszattevékenységnek minősíti a Paks 2-es atomerőműről kiadott múlt hét végi és e hét eleji magyar és orosz közleményeket Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányfelelőse, mivel szerinte a nyilatkozatok nem utalnak semminemű érdemi, új fejleményekre – olvasható a Népszavában.

Miközben a két ország között 2014-ben aláírt szerződés alapján a két tervezett, 5-ös és 6-os számú blokkból az elsőnek két év múlva már üzemelnie kellene, egyelőre a teljes beruházás tényleges megindításához szükséges, érdemi engedély is hiányzik – írja a lap. A környezetvédő szervezet szakértője szerint ennek kiadására ráadásul az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) határideje sincs. 

A Népszava felidézi a Külgazdasági és Külügyminisztérium múlt heti közleményét, miszerint a paksi bővítés előkészítésének lezárásaként aláírták a kivitelezési szerződés módosítását. Ezzel megindulhat a „valódi, fizikai építkezés” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ezzel szemben Perger András úgy látja: mivel a jelek szerint máig nem teljesültek az OAH által épp egy éve kiadott „létesítési engedély” úgynevezett „visszatartási pontjai”, ennek híján Pakson változatlanul semminemű, a nukleáris biztonságot érintő beruházás nem kezdődhet meg. Ezek a többletfeltételek elsősorban az úgynevezett frissített Nukleáris Biztonsági Jelentés benyújtását és elfogadását igénylik.

A szakértő emlékeztetett: a felek ünnepélyes bejelentéseikben láthatólag gondosan kerülik annak tényszerű közlését is, hogy mely szerződést miben módosították. Állításai szerint a felek megfogalmazása ellenére tehát a beruházás „gyorsítása” kapcsán új, hatósági „engedély” nem született: arról (amúgy szokásos módon) csak a felek egyeztek meg egymás között. Ugyanakkor az engedélyezés változatlanul, kizárólag az OAH felelőssége. A hatóság működését a kormány tavaly átalakította: az elnöki székbe az Orbán-kormány addigi energiaügyi helyettes államtitkára ült. Ráadásul tavaly az OAH úgy adta ki a beruházás legfontosabb hatósági mérföldköveként emlegetett „létesítési engedélyt”, hogy abban az összes, lényeges, további mozzanatot újabb hozzájárulásokhoz kötötték. A Greenpeace szakértője szerint tehát a hatóság ellenállni látszik a gyorsítást célzó, kormányzati nyomásnak.

Címkék: Perger András, Paks 2