Népszava: már a jövő héten végszavazás jöhet a Fudan-kampuszról

Népszava: már a jövő héten végszavazás jöhet a Fudan-kampuszról

Tüntetés a Fudan ellen (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha csütörtök délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is fővárosi népszavazás lehetőségéről beszélt a Fudan Egyetem vitatott budapesti kampusza ügyében, a jövő héten mégis végszavazhat az Országgyűlés az egyetemmel kapcsolatos két törvényjavaslatról. Ez lényegében a Fudan Egyetem budapesti kampuszának törvénybe foglalását jelentené – számolt be a Népszava.

A lap szerint a kormánypárti többségű törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén támogatta a Fudan-beruházást érintő előterjesztéseket. Belekerült például a javaslatba a Gulyás Gergely miniszter által a kormányinfón megelőlegezett indítvány, miszerint a kormány legkésőbb 2022. december 31-éig beszámol az Országgyűlésnek a beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről. Ez lényegében az ingyenes állami vagyonjuttatást, a beruházás helyszínének kijelölését és a működtető alapítvány törvénybe foglalását jelentené. Mint írták, a bizottságban Burány Sándor (MSZP) és Arató Gergely (DK) kérte a két előterjesztés levételét az ülés napirendjéről, de azt elutasították.

A Népszava szerint a belengetett népszavazás időpontjáról a bizottsági ülésen Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) is hiába kérdezte Schanda Tamást, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát, aki sokadszorra is felmondta: a projekt egyelőre csak tervezés alatt áll. Sokat elárulóan hozzátette azonban: „a két jogszabály arra kell, hogy előrehaladhassanak”.

Ennek érdekében a törvényekkel nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítenék a projektet, és felhatalmazást adnának a kormánynak arra, hogy rendeletben jelölje ki az új kínai campus megvalósításához szükséges fejlesztési területet. A Népszava hozzáteszi: a bizottság által elfogadott két törvényjavaslattal a fejlesztési terület legértékesebb Duna-parti telkeit és a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemléképületét is átadják a még csak előkészítés előtt álló beruházásnak, méghozzá ingyen. A kollégiumi funkciótól megfosztott Diákvárost pedig a korábbi tartalékterületekre tolják át. 

A Fudan tervezett budapesti kampusza körüli viták már egy ideje középpontban vannak, habár Fürjes Balázs korábban azt mondta, hogy ebben a parlamenti ciklusban egyetlen kapavágás sem lesz. Szombaton mindenesetre több ezren tüntettek Budapesten a kínai intézmény ellen és a Diákváros mellett. 

Címkék: bizottság, Fudan