Népszava: már tervben sincs, hogy klimatizálják a 3-as metró szerelvényeit

Népszava: már tervben sincs, hogy klimatizálják a 3-as metró szerelvényeit

Felújított 81-717-es típusú metró a budapesti 3-as metró Pöttyös utcai állomásán (Fotó: Wikipédia/Kemenymate)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) idei, 26 milliárdos veszteséget tartalmazó üzleti terve már nem is „feltételez” az M3-as metrók klimatizáláshoz kapcsolódó hitellehívást – derült ki a Népszava csütörtöki cikkéből.

A lap emlékeztetett: a kocsikat 2016-ban 69 milliárd forintért felújítás helyett gyakorlatilag újragyártotta az orosz Metrowagonmas, ám az akkor még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat takarékossági okokból nem kért bele klímát. Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester pedig még jelöltként tett ígéretet a kocsik utólagos klimatizálására.

A Népszava szerint többek közt felmerült, hogy az orosz gyártó ellen indított perben követelt kötbér összegéből fedezik az utólagos klimatizálást, ám a per elakadt, az oroszok még át sem vették a periratokat, miközben a magyar kormány pedig szerintük óvakodik attól, hogy bármiféle nyomást gyakoroljon a Metrowagonmasra. Vagyis a fővárosnak maradna a hitelfelvétel a klimatizáláshoz, ám a 9,6 milliárd forint + 20 százalékos opció összegű beruházási hitel lehívása a kormány jóváhagyásához kötött, amely többnyire elutasítja a főváros hitelkérelmeit.