Népszava: nincs kikkel megnyitni az egészségügyet

Népszava: nincs kikkel megnyitni az egészségügyet

Egy férfi készülődik, hogy megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban Zalaegerszegen 2021. május 9-én (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába hirdette meg az újraindulást Kásler Miklós humán miniszter szerdára, még hosszú hetekbe is telhet a nyitás az egészségügyben – derül ki a Népszava hétfői cikkéből.

A lap szerint várhatóan továbbra is csak a legsürgősebb eseteket fogadhatják majd a szakrendelők és a kórházak. Egyelőre még túl sokat várnak el az ágazat irányítói az ellátóktól ahhoz, hogy teljes lendülettel az elmaradások ledolgozásába kezdjenek. Így például egyidejűleg kell fokozni az oltási tempót, fönntartani változatlan kapacitással a kórházak Covid-részlegeit, szabadságra engedni az eddig halálra hajtott orvosokat és a nővéreket, valamint újraindítani a lakossági ellátásokat. „Minderre egyszerűen nincs elég ember, kapacitás” – mondta a Népszavának az egyik intézmény vezetője.

Kásler Miklós frissen kiadott utasítása szerint a Covid-osztályokat – bár a betegszám csökken – egyelőre fenn kell tartani, ugyanakkor az itt dolgozó nővérek és orvosok nem vehetnek részt a nem covidosok ellátásában. Azaz a jelenlegi enyhülést csak arra lehet kihasználni, hogy kiadják az elmaradt szabadságokat – írja a lap.

A normál betegforgalom visszaállításának további akadálya, hogy a szakrendelők jó részén oltópontok működnek. Ahol ugyanazok dolgoznak, akiknek a betegeket kellene majd ellátni.

A járvány alatt a kórházak 30-40 százalékkal kevesebb beteget fogadtak, s akit igen, azoknak is négyötöde covidos volt. És hogy milyen várólisták alakultak ki ennek következtében? A Népszava megnézett három olyan beavatkozást, amelyek csúszása erősen rontja a betegek életminőségét. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólista-felületén diagnosztikus szívkatéterezésre mintegy 1123, csípőprotézisre körülbelül 6000, különféle gerincműtétekre 1400-1500 beteg várakozik. De ezek a számok még ennél is magasabbak lesznek, mert egyrészt két-három hét csúszásban vannak, másrészt nem tartalmazza azokat, akik a Covid miatt még nem fordultak orvoshoz.

A halasztható műtétek újraindítása kapcsán az Emmi azt közölte szombaton, hogy akinek nincs védettségi igazolványa, annak saját költségén kell PCR- és antigén tesztet végeztetnie. Később annyival egészítették ki a tájékoztatást, hogy vannak kivételek, például azoknak sem kell a zsebükbe nyúlniuk, akiket egészségi állapotuk miatt nem lehetett beoltani.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakemberek szerint aggályos ez a megkülönböztetés, és az is, hogy nehezítik a páciensek számára a hozzáférést azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek egyébként járnak nekik. Ráadásul az intézkedések arra sarkallják az amúgy is leromlott egészségi állapotú lakosságot, hogy még tovább várjon, ne menjen orvoshoz, hanem húzza az időt addig, amíg meg nem kapja a védettségi kártyáját.