Népszava: Pintér eligazítást tartott a humánszférának, Orbán is elkísérte

Népszava: Pintér eligazítást tartott a humánszférának, Orbán is elkísérte

Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A humánszférában legfeljebb annak lehet örülni idén, ha nem lesz elvonás – ezt a következtetést vonták le a Népszava forrásai azt követően, hogy a terület egy részéért is felelős tárcavezető, Pintér Sándor zárt körű állománygyűlésen mondott beszédet csütörtökön. Az eseményre Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elkísérte Pintért a lap szerint.

Úgy tudják, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett miniszteri tájékoztatón csaknem félezren hallgathatták meg az egyes területek államtitkárainak bemutatkozását, a résztvevőket pedig külön figyelmeztették, hogy tilos hangfelvételt és fényképeket készíteni. Információik szerint csak az egészségügyi ágazatot körülbelül hatvanan képviselték, de a tárcához tartozó egyéb területek – a közigazgatás, a rendészet, az önkormányzatok, a köznevelés, valamint a gondoskodáspolitika (korábban szociális terület) – középvezetői is jelen voltak.

Pintér többek közt egyértelművé tette, hogy tisztában van azzal, hogy a hozzá tartozó területek mindegyikének vannak megoldásra szoruló bérproblémái, ám ezek orvoslásáról szerinte akkor érdemes majd beszélni, ha már kiderült, van-e mit szétosztani. Egy forrás arról beszélt a Népszavának, a miniszter szavaiból úgy tűnt, hogy gazdaságélénkítésre, honvédelemre még juthat valamennyi forrás, ám a humánszférában idén legfeljebb annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás. A lap azt is állítja: a csaknem öt órás rendezvény alatt az uniós források esetleges érkezéséről nem esett szó. Arról viszont már beszélt Pintér, hogy az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan. Állítólag elhangzott az is, hogy van olyan terv is, miszerint a háziorvosi ellátás fenntartói feladatai az önkormányzatoktól az államhoz kerülnének, de Pintér Sándor szerint nincs szó arról, hogy a háziorvosok is a szolgálati jogviszony törvény hatálya alá kerülnének. 

A lap információi szerint Orbán Viktor is felszólalt, aki egyebek mellett a következő négy-tíz év Magyarország mozgásterét meghatározó kül- és belpolitikai körülményeket ismertette.