Népszava: Pintér már szigorított volna, de Orbán nemet mondott

Népszava: Pintér már szigorított volna, de Orbán nemet mondott

Pintér Sándor és Orbán Viktor az operatív törzs ülése előtt, 2020. szeptember 26-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pintér Sándor belügyminiszter a virológusok és a Magyar Orvosi Kamara tanácsait követve már két hete szigorúbb járványügyi intézkedéseket sürgetett Orbán Viktornál, de a miniszterelnök úgy döntött, nincs szükség ilyenekre – értesült a Népszava több forrásból is.

A lap információi szerint a belügyminiszter már a március 15-ei hosszú hétvégére is kijárási korlátozásokat szeretett volna elrendelni. Többek között ennek jegyében kérte Karácsony Gergely főpolgármestert is, hogy ne nyissa meg a gyalogosok előtt a Lánchidat meg a Pesti alsó rakpartot, és a városvezetés le is mondott erről. Úgy tudják, Pintér most megint ezt kérte a fővárostól, de ezúttal Budapest másként határozott.

A Népszava szerint a kormánytagok közötti vitára utalhatnak az elmúlt napok ellentmondásos nyilatkozatai is. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: pénteken dönt az operatív törzs például arról, változzon-e a boltok nyitvatartása, és bevezessék-e az üzletekben a tíz négyzetméterenként egy vevő elvét. Pénteken azonban sokáig nem volt egyértelmű, döntöttek-e. Orbán Viktor reggel azt nyilatkozta, hogy „a boltoknak a működési rendjét át tudjuk alakítani, erről ma délután tudnak dönteni az operatív törzsben. Az irányokat kijelöltük, átállunk a négyzetméter alapú nyitvatartásra.” Hozzátette: „délután, legkésőbb holnap reggel ennek a részletszabályai meg fognak jelenni a Magyar Közlönyben”.

Aztán délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely, ahol közölte, hogy amíg nem lesz 2,5 millió beoltott, addig marad minden a régiben. Ám onnantól, ami várhatóan húsvét után lesz, több változás is életbe lép, ezeket részletezte is.