Népszava: rendőrök viszik házhoz az iskolaőri toborzóleveleket

Népszava: rendőrök viszik házhoz az iskolaőri toborzóleveleket

Rendőrök járőröznek Salgótarjánban 2020. április 15-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendőrök viszik házhoz a toborzólevelet, egykori munkatársaik körében népszerűsítik az iskolaőri állásokat a megyei kapitányságok – írja a Népszava.

– Bár nem kötelező, csak előnyt jelent a rendvédelmi vagy rendészeti végzettség és tapasztalat azoknál, akik iskolaőri állásra pályáznak (s mint utóbb kiderült, még középfokú végzettség sem kell), a rendőrség mégis igyekszik jelentkezőket toborozni azok körében, akik korábban rendőrként dolgoztak, de korengedményes nyugdíjba mentek. Ennek érdekében névre szóló levélben keresik meg egykori kollégáikat, amit nem postán küldenek el nekik, hanem a helyi járőrszolgálatok munkatársai kézbesítenek – számolt be a lapnak több érintett is.

A Népszava szerette volna megtudni az Országos Rendőr-főkapitányságtól, miért a járőröket használják „postásként”, a toborzás már július 16. előtt megkezdődött-e, s országos szinten eddig mennyien jelentkeztek iskolaőrnek, de kérdéseikre a cikkünk megjelenéséig nem kaptak választ.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az iskolaőrök alkalmazásáról, feladatairól a múlt pénteki Magyar Közlönyben jelentek meg újabb részletek. Így kiderült, hogy az őrség tagjai nem nyilatkozhatnak a sajtónak, s kényszerítő eszközeiket – mint a gumibot, gázspray, bilincs – csak a legvégső esetben használhatják. Az továbbra sem derült ki, hogy a tantestület részeként milyen kapcsolatban állnak majd az iskolaigazgatókkal, pedagógusokkal.

Miként a Népszava is emlékeztetett: Érdekvédelmi és szakmai szervezetek több más szempontból is aggályosnak tartják az iskolaőrök megjelenését. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint még több oktatási, szociális és gyermekvédelmi szakemberre, prevenciós programokra lenne inkább szükség az iskolai erőszak visszaszorításához.

Az iskolaőrök toborzása július 24-ig tart, felkészítésük pedig augusztus elején kezdődhet. A jogszabályok ugyanakkor azt is lehetővé teszik, hogy a szeptember elsejei munkakezdést követő három hónapban is el lehessen végezni a teljes pedagógiai, pszichológiai, rendvédelmi képzést.