Népszava: Rogán Antal ideológiai előadást tartott a nagyköveteknek

Népszava: Rogán Antal ideológiai előadást tartott a nagyköveteknek

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös előadást tartott Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az augusztus végi nagyköveti értekezleten – tudta meg több egymástól független forrásból a Népszava.

Mint írták, a magyar kormány több tagja szintén az előadók között volt, ám ez önmagában nem szokatlan, amire példaként azt hozták fel, hogy teljesen legitim, ha Varga Mihály pénzügyminiszterként az ország gazdasági helyzetéről beszél nemzetközi kontextusba helyezve a témát. Ugyanakkor Rogán Antal a Fidesz 2022-es választási esélyeiről kezdett el beszélni a nagyköveteknek. A lap egyik forrása szerint a miniszter „olyan eligazítást tartott, mintha a Fidesz kampányszervezőinek beszélt volna”. Például szóba került, hogy meddig tart a választók memóriája, hogy mit kell majd nekik a kampányban sulykolni, vagy hogy bárki is lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, „mindenkire úgymond rákészültek”. Egy másik forrás azt állította, Rogán Antal a „hazai és a nemzetközi baloldalról” is beszélt negatív színezetben. Egy harmadik forrás pedig azt állította: a politikus elismerte, szoros eredményt hozhatnak a 2022-es választások, de optimistán várják a tavaszt a jelentős gazdasági növekedés miatt.

Egy diplomata úgy fogalmazott nekik: ilyen előadás nagyköveti értekezleten még nem hangzott el, ám egy kormánytag már azt vetette fel a Népszavának: „Ma már a nemzetközi politika is annyira polarizálódott, hogy egy nagykövet sem tudja megúszni, hogy időnként ne ideológiai alapon cselekedjen (...) Akinek ez nem tetszik, az ne legyen ma diplomata”.

A Népszava kereste az ügyben a Külgazdasági- és Külügyminisztérium sajtóosztályát, ám nem érkezett tőlük válasz. Ugyanakkor Mesterházy Attila, a parlament Külügyi Bizottságának MSZP-s alelnöke viszont a testület múlt heti ülésén rákérdezett az értekezleten történtekre Vargha Tamásnál, a minisztérium államtitkáránál, aki ugyan nem tagadta, hogy Rogán Antal ott volt, de sem cáfolni sem megerősíteni nem akarta hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője ilyen tartalmú előadást tartott.