Népszava: Trócsányi László válthatja Áder Jánost

Népszava: Trócsányi László válthatja Áder Jánost

Fotó: Trócsányi László Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan Trócsányi Lászlót, jelenlegi fideszes európai parlamenti (EP) képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölik a kormánypártok Áder János köztársasági elnök utódául, akinek jövő májusban lejár ötéves megbízatása – értesült a Népszava. A lap információját fideszes politikusok is megerősítették.

A Népszava szerint Trócsányi neve már tavaly szóba került a lehetséges államfő-jelöltek között, először a Mandiner írt erről októberben, a hvg.hu pedig idén júniusban a Fidesz favoritjaként emlegette. Trócsányit a kormány az Európai Bizottság (EB) magyar tagjának jelölte 2019-ben, az EP jogi bizottsága azonban összeférhetetlenség miatt – kétszer is – elutasította.

A lap szerint Kövér László lehet az a személy, aki még keresztbe tehet Trócsányi elnöki ambícióinak. A Ház elnöke, akinek a neve korábban is felmerült a tisztségre, egy hónapja arra a kérdésre, hogy vállalná-e az államfői posztot, úgy válaszolt, szerinte ez nem reális, és ha a megfelelő időben felkérést kapna, akkor sem lenne nagyon lelkes. Hozzátette ugyanakkor, ha szükséges, vállalná: „Ha szembe kell nézni valamivel, nem térünk ki a feladat elől.”

Áder János második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le, s az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra. Ugyancsak az alaptörvény rendelkezik arról, hogy a köztársasági elnököt a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal meg kell választani. Bár közvetlenül a parlamenti választások előtt az országgyűlés már nem szokott ülésezni, jövőre ez másképpen lesz: Áder utódját 2022 március-áprilisában fogja megválasztani még a mostani összetételű Ház. 2022 április-májusában ugyanis parlamenti választások is lesznek: az alaptörvény szerint a voksolást „az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani”.