Népszava: Változott, de továbbra is kedvezhet a NER-lovagoknak a lakástörvény módosítása

Népszava: Változott, de továbbra is kedvezhet a NER-lovagoknak a lakástörvény módosítása

(Fotó: Pixels.com/Niki Nagy)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzatok számára óriási vagyonvesztést okozó első változatot elvetették, de a lakástörvény módosításra így is kedvezhet azoknak az ismert Fidesz-közeli személyiségeknek, akik értékes műemléklakások bérlői alacsony bérleti díj fejében – a törvénymódosításban rejlő csavarra a Népszava hívta fel a figyelmet.

A lakástörvény módosításának eredeti változata nagy felzúdulást keltett még a kormánypárti városvezetők között is: az ügyben megszólaló polgármesterek egyöntetű véleménye az volt, hogy ezermilliárdos vagyonvesztést eredményezne az önkormányzatok számára. Amint arról a Magyar Hang is beszámolt, az elképzelés lényege az lett volna, hogy az önkormányzati bérlakásokban élők a piaci ár 15-30 százalékáért megvásárolhatnák bérleményüket, amennyiben tavaly december 31-én már fennállt bérleti jogviszonyuk.

A felzúdulást követően a javaslatot átdolgozták. Az új változatban egyrészt kizárólag olyan lakások esetén áll fenn a kedvezményes vásárlási lehetőség, amelyek világörökségi helyszínen és annak védőövezetében műemléképületben találhatóak, illetve olyan házakban, amelyek akkor elidegenítési és terhelési tilalommal terheltek voltak, de azóta ezt a korlátozást feloldották.

Másrészt a bérlő csak akkor veheti meg a lakást, ha határozatlan idejű bérleti jogviszonya volt 2020. december 31-én és annak időtartama eléri az öt évet. – Van azonban egy csavar a javaslatban – hívta fel a figyelmet a Népszava. A lakások forgalmi értékének meghatározásánál szerepel egy bonyolult passzus: „A vételi jog jogosultja a forgalmi érték megállapítását a tulajdonos államtól, illetve önkormányzattól e rendelkezés hatálybalépését követő – vagy ha a vételi jog alapjául szolgáló bérleti jogviszony időtartama e rendelkezés hatálybalépésekor az öt évet még nem éri el, úgy az öt év elteltét követő – egy éven belül kérheti.”

– Vagyis Bayer Zsoltnak, Rákay Philipnek, Palkovics Lászlónak és mindazon NER-lovagoknak nem kell aggódniuk, akiknek most nincs meg a vásárláshoz szükséges 5 éves bérleti jogviszonyuk. Egyszerűen ki kell várniuk, amíg elérik az 5 évet és a ügyelniük kell, hogy egy éven belül benyújtsák a vételi kérelmüket. A felújítás alatt álló lakásokat a felújítás végeztével, illetve 2022. június végétől vehetik meg bérlőik – írja a Népszava.

A javaslat külön foglalkozik a Budai Várnegyedben található lakásokkal. A meghatározás szerint csak a Dísz tértől északra a várfalon belül elhelyezkedő, az Anjou bástya utca – Hunfalvy utca – Franklin utca – Szabó Ilonka utca – Hunyadi János út – Dísz tér – Tóth Árpád sétány által lehatárolt területen belüli ingatlanokat vásárolhatóak meg a fenti feltételekkel. Külön kitétel, hogy a Várban az államon, az önkormányzaton és a magyar állampolgárokon kívül csak valamely uniós tagország, illetve az Európai Gazdasági Térség országainak polgárai szerezhetnek tulajdonjogot, de ők is csak két lakást, kivéve az öröklést. A lakások eladásából származó bevételt az önkormányzatok a későbbiekben kizárólag saját tulajdonú lakóingatlanok, illetve bérlakások felújítására, továbbá lakáscélú állami támogatáshoz pályázati önrész finanszírozására költhetik. A javaslat csütörtökön kerül a törvényalkotási bizottság elé, így alig pár nap marad az érdemi vitára a jövő hétre tervezett végszavazás előtt.