Népszava: Van, ahol már most betelt a „lélegeztető kapacitás”

Népszava: Van, ahol már most betelt a „lélegeztető kapacitás”

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a szaktárca cáfolni igyekezett, a Népszava birtokába került, szeptember 14-i keltezésű levél megerősíti korábbi információjukat, miszerint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”. (Ez az a két intézmény, ahová a koronavírusos betegek kerülnek, ha megtelnek, további intézményeket is beállítanak erre a célra.) A lap most azt írta, hogy a Korányiban már a szakemberek is fogytán, ezért arra kérték az ellátókat, hogy mérjék fel a saját intézményükben, hogy hány olyan ápoló, segédápoló van, aki önként vállalna kirendelt munkavégzést az intézményükben. Úgy tudják, 76 munkatársat várnak különböző pozíciókra.

Ugyanakkor a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arról beszélt a lapnak, hogy nem szívesen jelentkezik senki más intézményébe covidos betegeket gondozni. Mint mondta: az első hullámban sokaknak kimerült az a 44 napja, amennyire valakit egy éven belül ki lehet rendelni. Ráadásul most nem állt le az egészségügy úgy, mint az első hullámban, így a helyükön is sok a feladat.

Orbán Viktor szerdán délután a kormányülés után arról beszélt, hogy járványügyi szakemberek szerint december-január tájékán éri el csúcspontját a koronavírus-járvány második hulláma. Mint mondta, ha kell, a ma több mint tízezer, koronavírus betegeknek fenntartott ágyat a két-háromszorosára tudják növelni, egy vezénylési terv alapján pedig orvosokat és ápolókat is tudnak küldeni oda, ahova szükséges. – Mindenki megnyugodhat, ha elkapta ezt a betegséget meg fogjuk gyógyítani – jelezte.

A szerda reggeli adatok szerint egyébként 324 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen.

Az Emmi csütörtök este kiadott közleményében cáfolta a lap állítását. „Ahogyan a magyar egészségügyben, úgy ebben a két intézményben is minden személyi és tárgyi feltétel adott a betegek folyamatos ellátásához” – írta a minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményben.