Megkezdte az aláírásgyűjtést az ellenzék

Megkezdte az aláírásgyűjtést az ellenzék

Megkapja az ellenzék az aláírásgyűjtő íveket (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdték az ellenzéki pártok a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kérdésekhez az aláírások gyűjtését – ezt közösen jelentették be csütörtök délelőtt a Széll Kálmán téren felállított standok előtt. Kormányváltó népszavazásról beszélnek, amely az álláskeresési járadék időtartamát emelné és eltörölné az úgynevezett Fudan-törvényt.

Az előválasztás után a népszavazás a kormányváltás előszobája – így fogalmazott Kunhalmi Ágnes, amikor a hat ellenzéki párt hivatalosan is bejelentette az aláírások összegyűjtésének megkezdését. Az MSZP társelnöke azzal érvelt, hogy az ellenzék együttműködik és világos alternatívája tud lenni a Nemzeti Együttműködés Rendszerének.

Mint már ismert, a két kérdés így szól:

• „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

• „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

A párbeszédes Tordai Bence szerint ezek a felvetések is mutatják, hogy ők valóban létező társadalmi problémákról szeretnének beszélni és azokra kínálnak megoldási javaslatokat. – Magyarországot nem a nemváltó óvodásoktól kell megvédeni, hanem attól a válságtól, amibe a kormány sodorta az országot – fogalmazott a politikus.

A referendumot az ellenzék kormányváltó népszavazásnak hívja, a menjunktovabb.hu oldalon pedig minden fontos információt – így az aláírásgyűjtés helyszíneit és időpontjait is – közzétesznek.

A szabályok szerint az ellenzéknek a gyűjtésre 120 napja van, ezt követően pedig az Nemzeti Választási Irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a rendelkezéseknek megfelelően ellenőrizze. A gyűjtési időszak alatt legalább 200 ezer érvényes aláírás megszerzése szükséges ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást.