Százszámra utasította el a debreceni választási bizottság az akkugyáros népszavazási kérdéseket

Százszámra utasította el a debreceni választási bizottság az akkugyáros népszavazási kérdéseket

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódott a debreceni Helyi Választási Bizottság (HVB) „szőnyegbombázása”. Egyetlen ülés alatt – ha jól számoltunk – 112 népszavazási kérdésről kellett döntenie a bizottságnak, ám a testület ugyanazzal a lendülettel tagadta meg a hitelesítésüket, ahogy tette azt már korábban egy másik nagy kérdéscsomag esetében.

A HVB legutóbbi ülését pénteken tartotta, és összesen 112 népszavazási kérdés szerepelt a napirendjén. Mivel az ülés jegyzőkönyve egyelőre nem elérhető, nem tudni, hogy hány órán át tartott a tanácskozás. A közzétett határozatokból azonban kiderül: egyetlen kérdés sem ment át ezúttal sem a Kovács József Tibor által vezetett bizottságon.

Az egyik kérdést Salánki Zsolt nyújtotta be. Ez úgy hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén belül, akkumulátorgyártó ipari létesítmény üzemeltetője olyan veszélyes tevékenységet végezhessen, amely ellenőrizhetetlenné válása esetén tömeges mértékekben veszélyeztetheti, illetve károsíthatja az emberi egészséget, a környezetet, az élet- és vagyonbiztonságot?”

Ez a kérdés az első szűrőn átment: Szekeres Antal jegyző – a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője – előzetes vizsgálata után a HVB elé terjesztette. A bizottság azonban már nem hitelesítette azt, mert álláspontja szerint nem felelt meg a népszavazásról szóló törvény előírásainak. Az indoklásban a korábbi elutasításokról szóló határozatok érvei köszönnek vissza. Nevezetesen: a kérdés a választópolgárok számára nem egyértelmű és ellehetetleníti az egyértelmű népakarat megállapítását. Emellett a bizottság szerint az sem derült ki a kérdésből, hogy mire kötelezné a képviselő-testületet.

A másik 111 kérdés – valamennyit Bíró Zoltán jegyezte, egy részük hitelesítését korábban már egyszer elutasította a HVB – részletes ismertetésétől eltekintünk. Közös bennük, hogy bár a HVI elnöke már első fokon is visszadobta, mivel ellentétesnek találta azokat a népszavazás intézményének eredeti céljával, de a kezdeményező 15 napon belül ismét beadta a kérdéseket, a HVB pedig így napirendjére kellett tűzze azokat. Több tucat kérdés a kínai CATL akkumulátorgyár-beruházás feltételezett veszélyét a repülőterek és az azok közelében történt légibalesetek felől közelítette meg. Az egyik például arról szólt, hogy a város közgyűlése figyelmeztesse a város lakosságát, hogy veszélyt jelent, hogy a kínai CATL óriásgyára a nemzetközi repülőtér közelében épül fel, ugyanis – a kérdésbe írt állítás szerint – „a repülőterek közelében sokkal gyakoribban a légikatasztrófák, mint máshol”. A választási bizottság azzal utasította el ezeknek a kérdéseknek a hitelesítését, hogy a nyilvánvalóan komolytalan kérdések ellentétesek a népszavazás intézményének eredeti céljával, szubjektív megállapításokat tartalmaznak, értelmetlen és nem kapcsolódnak a helyi népszavazás tárgyához.

A szervező egyébként arról is szeretett volna népszavazást, hogy mentsék fel a debreceni jegyzőt, mert – a kérdés megfogalmazása szerint – „egy korábbi határozatában komolytalannak nyilvánított egy népszavazási kérdést”. Ezt azzal utasította el a HVB, hogy a kérdés szubjektív megállapításokat tartalmaz, a kérdező komolytalan kérdést tett fel, amellyel megcsúfolja a népszavazás intézményét.

Áprilisban is hasonló módon szórták meg kérdésekkel a debreceni választási bizottságot. Akkor a Momentum egyik helyi politikusa, Szabó Bence nyújtott be – a bejelentése szerint – 150 kérdést. Akkor a párt – a közlése szerint – a Helyi Választási Bizottság tagjainak lemondatását szerette volna kikényszeríteni. Ezt azonban nem sikerült elérni. Május 12-én elutasították a kérdések hitelesítését.

A HVB kérdésekkel történt „bombázásnak” előzménye, hogy előzőleg magánszemélyek, a Momentum és a Mi Hazánk is kezdeményeztek népszavazást a kínai CATL 9000 dolgozónak munkát ígérő akkumulátorgyára miatt, valamennyi elhasalt a HVB-ben, vagyis nem hitelesítették azokat. A Momentum egyébként bírósághoz is fordult az ügyben, de az helyben hagyta a HVB korábbi határozatát. Szintén élt felülvizsgálati kérelemmel az egyik elutasított kérdése ügyében a Mi Hazánk Mozgalom politikusa. Az ő kérdése esetében is helybenhagyta a bíróság a HVB döntését.

A debreceni választási bizottság egyébként egyetlen akkugyár-beruházást érintő népszavazási kérdést engedett át. Azt az LMP nyújtotta be, hitelesítették két kérdését is, ám az aláírásgyűjtésre meghatározott időszak úgy futott ki, hogy a párt egyetlen aláírásgyűjtő ívet sem vett fel.

Időközben egyébként még egy akkumulátorgyár építését is bejelentették. Ez a BMW-gyár területén épül majd meg.