Népszavazás: hátrányba került Karácsony kérdéssora

Népszavazás: hátrányba került Karácsony kérdéssora

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, miniszterelnök jelölt (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már pénteken délelőtt határoz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kormány egy hete, július 21- én benyújtott, gyermekvédelminek titulált országos népszavazási kezdeményezésének öt kérdéséről - írta a Népszava.

Július 30-án 11 órától azonban nemcsak a kormány beadványairól tárgyal a testület, hanem további hét, korábban benyújtott kezdeményezés sorsáról is döntést hoz, ugyanakkor ezek között nem találni Karácsony Gergely főpolgármester beadványait.

Az Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda a lappal azt közölte, hogy a kormány kérdései azért kerültek előnybe, mert Karácsony Gergely magánemberként adta be kérdéseit, és ilyenkor a benyújtást követően öt napon belül formai vizsgálatnak vetik alá a beadványt.

Ennek keretében ellenőrzik a kezdeményező személyes adatait, megvizsgálják azt is, valós személyek írták-e alá támogatóként a benyújtott dokumentumot. Azt is megnézik, hogy nincsenek-e már beadva azonos tartalmú kérdések, s hogy azok megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.

A Karácsony Gergely által benyújtott kérdések esetében az NVI nevesített vizsgálata július 26-án, hétfőn zárult le, vagyis annyi már biztos, hogy az ő öt kérdése is a Nemzeti Választási Bizottság elé kerül, csak nem tudni mikor. Az NVB elnökének a benyújtástól számított 60 napon belül kell csak összehívni a testületet, így az is elképzelhető, hogy csak szeptember közepén (szeptember 17-én) döntenek Karácsony kérdéseinek sorsáról.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Ki lesz a nyerő? – Magyar Hang-ajánló

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom