Népszavazást kezdeményeztek a nemzeti konzultációról, de nem lesz

Népszavazást kezdeményeztek a nemzeti konzultációról, de nem lesz

Kézbesítő nemzeti konzultációs kérdőívet tartalmazó levelet dob a postaládába egy kecskeméti társasházban 2020. június 15-én. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hitelesített egy nemzeti konzultációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezést szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – közölte az MTI.

Egy magánszemély nyújtott be kérdést, amely arról szólt volna, hogy nemzeti konzultációt „kizárólag úgy lehessen indítani Magyarországon, hogy az a frakcióval rendelkező parlamenti pártok kérdéseit is tartalmazza mandátumarányosan”.

Az NVB többségi döntéssel úgy ítélte meg, hogy a nemzeti konzultáció a kormány egyik kommunikációs eszköze, így az nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik. Márpedig országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet kezdeményezni. Emellett az NVB szerint a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem.

A legújabb nemzeti konzultációt – ahogy korábban – ezúttal is hangosan támadják az ellenzéki pártok azt kifogásolva, hogy nincsenek benne érdemi kérdések. Hadházy Ákos és Szél Bernadett a Momentummal közösen belekezdett a kitöltetlen ívek összegyűjtésébe. – Ha csak kidobja, akkor azt teszi, amit a Fidesz vár az ellenzéktől: csendes morgást. Ha sokan eljuttatják hozzánk, az hangos tiltakozás lesz és a propaganda elleni politikai nyomásgyakorlás fontos lépése! – ezzel hirdeti akciójukat Hadházy Ákos.

A választási bizottság döntést hozott egy másik magánszemély kérdésében is, amely azt célozta, hogy Magyarországon a „vészhelyzeten” kívüli időszakban ne legyen kötelező a szájmaszk a munkahelyeken és a tömegközlekedési eszközökön. A bizottság egyhangú döntése alapján a kérdés a többi között nem felel meg az egyértelműség követelményeinek.