NER-es ügyvédsarj a hazai űrvállalkozás egyik szakmai befektetője

NER-es ügyvédsarj a hazai űrvállalkozás egyik szakmai befektetője

Fotó: Unsplash/NASA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A napokban derült ki, hogy Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdjának üzemeltetésére CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. néven leányvállalatot alapított a 4iG. A CarpathiaSatban a 4iG mellett az Antenna Hungária Zrt. 44 százalékos, a New Space Industries Zrt. pedig 5 százalékos tulajdoni résszel rendelkezik.

Utóbbi cég kapcsán az Mfor most azt írja, hogy ketten alapították: Sárhegyi István (aki a szavazati jogok több mint 50 százalékával rendelkezik) és a Space Oddity Kft., de gyakorlatilag a kettő egy és ugyanaz. A kft-t ugyanis a New Space-szel egy időben, 2019 áprilisában ugyancsak Sárhegyi István hozta létre, 3 millió forintos törzstőkével.

Róla annyit lehet tudni, hogy ügyvéd, az ELTE jogász szakán végzett és speciális érdeklődési területe az űrjog. Emellett egy, a New Space és a Space Oddity megalapításával egy időben született blogbejegyzés szerint részt vett az évente változó helyszínen megrendezett Nemzetközi Űr Egyetemen.

A cikk megfogalmazása szerint nem vitatva Sárhegyi szakmai kvalitásait, abba, hogy a mostani bizniszbe bevették, közrejátszhatott a 27 éves Sárhegyi családi háttere. Szülei jogászok, a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda tagjai és több állami, illetve a Fideszhez közeli ügyletekben működtek közre.Az iroda névadója, Sárhegyi édesapja, Zoltán a Fidesz delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban. Nyomhatott a latba az is, hogy Sárhegyi István édesanyja, Bártfai Beatrix rendkívül jó kapcsolatot ápol Győri Tiborral, aki a NER alapemberének számít.