Névhasználati pert vesztett Tiborczék cége egy netrádióval szemben

Névhasználati pert vesztett Tiborczék cége egy netrádióval szemben

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken megszületett az ítélet abban a perben, amely a Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének érdekeltségi körébe tartozó ingatlancég, a BDPST Zrt. és a BDPST ROCK Rádió nevet viselő, rockot játszó netrádió között indult – írja a Media1.hu.

A per tárgya az volt, hogy a 2019-es alapítású BDPST Rock Rádió a nevét megtarthatja-e, azt ugyanis Tiborczék összetéveszthetőnek vélték a részvénytársaság nevével.

A Fővárosi Törvényszék döntése értelmében Tiborczék követelése a névhasználat abbahagyására nem megalapozott,  a budapesti rockrádió és a részvénytársaság nem téveszthető össze egymással, derül ki a rádiós társaság csütörtöki közleményéből. Ezért a BDPST Zrt. első fokon pert vesztett a netes rádióval szemben, amely megtarthatja nevét, valamint másfél éves procedúra után a logójukat is bejegyezhetik védjegyként a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál.

Szabó Marcell, a rádió ügyvezetője a 444.hu kérdésére elmondta, az ügy a BDPST ROCK Rádió színes ábrás védjegyének bejegyzésével indult. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ezt lajstromba vette, de a BDPST Zrt. a név nagyfokú hasonlóságára, jó hírnév esetleges megsértésére hivatkozva el akarta érni, hogy ne jegyezzék be a rockrádió védjegyét.

Mivel a hivatal ezt a kérést elutasította, az ügy a bíróságon folytatódott, ahol a rádió számára kedvező ítélet született, ami viszont még nem jogerős, így a cég még fellebbezhet. Szabó mindenesetre az elsőfokú ítéletet úgy értékelte: „Egy kis hal a naggyal szemben kiállt az igazáért, és győzött.”