Nézőpont: Ötven százalék felett Fidesz

Nézőpont: Ötven százalék felett Fidesz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyár végi 7 százalékpontos gyengülése után októberre 5 százalékponttal erősödött a kormánypárt – derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet kutatásából. A baloldali ellenzék térfelén csak a Demokratikus Koalíció tudott erősödni, a Momentum népszerűsége ugyanakkor a bejutási küszöb alá került.

A Nézőpont Intézet nyár végén készített, szeptember elején publikált országos közvélemény-kutatása még a kormánypárt 7 százalékpontos gyengülését, illetve a baloldal összesített támogatottságának csökkenését mutatta. Az elmúlt közel két hónapban a Fidesz támogatottságának csökkenése azonban megállt, sőt, a kormánypárt vissza tudta szerezni egykori szavazóinak jelentős részét.

A legfrissebb, hét eleji felmérés szerint ugyanis jelenleg az „aktív magyarok” 52 százaléka adná a voksát a kormánypártokra. Az ellenzéki térfélen a legerősebb a DK 9 százalékkal, mögöttük mindenki mást az ötszázalékos bejutási küszöb alatt mértek. A Mi Hazánk 4, a Momentum és az MKKP támogatottsága 3 százalékra csökkent, a Jobbik és az MSZP 2 százalékon áll, míg az LMP 1-en. Új szereplő az ellenzéki pártok hosszú sorában Jakab Péter mozgalma, a Nép Pártján, amely októberben először elérte az 1 százalékos támogatottsági szintet.

A Nézőpont szerint a kormánypártok növekedéséhez hozzájárult a miniszterelnök elégedettségi-indexének javulása, amely mostanra elérte az 53 százalékos szintet. Szintén a magyarázó okok közé tartozik az, hogy a „nyár folyamán bejelentett rezsicsökkentés-módosítás csak kevesebb, mint a társadalom negyedét (24 százalék) érintette jelentős mértékben, míg a magyarok kétharmadának (67 százalék) rezsiköltségei csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem változtak”.

Továbbra is magas azok aránya, akikről kormánykritikusságuk kiderül, de a jelenlegi baloldali pártok közül nem tudnak választani. Ők alkotják a választók egyötödét (20 százalék).