Úgy tűnik, jelenleg nincs elég hatósági áras tűzifa, és még sorba is kell állni, hogy ez kiderüljön

Úgy tűnik, jelenleg nincs elég hatósági áras tűzifa, és még sorba is kell állni, hogy ez kiderüljön

Tűzifa (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányzati ígéretek ellenére sem telefonon, sem e-mailen nem lehetett hatósági áras tűzifát igényelni a monori erdészetnél, ezért az embereknek sorban kellett állni. Volt, aki hétfőn hajnali 4-re ment az erdészet irodájához, mert korábban zárásig sem került sorra. Drávaszerdahely polgármestere pedig úgy tudja, feléjük legkorábban januárban tudnak a kormány által ígért olcsóbb tűzifához jutni az emberek, noha a kabinet azt ígérte, a fűtési szezon kezdetéig mindenki kapni fog a tüzelőből – derült ki az RTL Híradó riportjából.

6 órára jöttem. Nekem a lábam elzsibbad, ha fél óránál tovább állok. Már harmadjára vagyok itt. Akkor nem kerültem sorra – mondta egyikük az RTL-nek. Egy másik sorban álló pedig azt mondta, ő már hajnali 4 óta kint van, bár eredetileg csak 5-re jött volna. Hivatalosan telefonon és emailben is lehet tűzifát igényelni. A várakozók viszont azt állították: arról tájékoztatták őket, hogy itt csak személyesen járhatnak el. Emiatt a Híradó megkereste a monori erdészetet, de nem válaszoltak, viszont az egyik munkatársuk – telefonos érdeklődésre – megerősítette a helyiek állításait. – Rendelni nem lehet. Mindenki személyesen jön be ide hozzánk. Nekünk, akik felvesszük a tizenötezredik telefont minekünk főnökeink azt mondták, hogy személyesen kell bejönni regisztrálni – mondta az erdészet munkatársa. 

Elvileg 10 erdei köbmétert lehetne venni minden háztartásnak puha- vagy keményfából, a Monori Erdészethez tartozó 32 település lakói azonban jelenleg egyikből sem tudnak egyszerre 10 köbmétert vásárolni. Ezt többen is megerősítették az RTL-nek azok közül, akik már sorra kerültek az erdészet irodájában. – Kemény fából 5 köbmétert tudnak adni, a másik 5 köbmétert meg lágyfát. Ha az jó akkor jó, ha nem akkor nem. Egyelőre ennyi a kapacitásuk – mondta egyikük. Hasonlóról számolt be a Monortól 280 kilométerre lévő Drávaszerdahely polgármestere is. De szerinte nem csak ez a probléma. – Úgy tudom, hogy óriási a várólista és azok, akik megigényelték most a fát, azok több mint valószínű, hogy idén nem fognak már hozzájutni – mondta Alpár György polgármester. 

Emailen is lehet igényelni fát vagy telefonon is lehet igényelni. Ebben az esetben csak akkor kell megjelenni, ha valaki már átveszi a fát. Ezért az a vállalása az agrártárcának, ez a vállalása a kormánynak is, hogy aki ma igényel fát a fűtés szezon kezdetéig megkaphatja – mondta mindezek ellenére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL-nek.

Az RTL Híradó már múlt héten is arról számolt be, hogy van olyan állami erdészet, ahol csak két, két és fél hónap múlva tudnak hatósági áron tűzifát adni. Máshol elérhetetlen az értékesítési pont.

 

Címkék: tűzifa, tűzifaprogram