Nincs háziorvosom, de szeretnék védőoltást, mit tegyek?

Nincs háziorvosom, de szeretnék védőoltást, mit tegyek?

Kis Lászlóné ápolónő oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelőben Makón 2021. április 7-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt hét óta a háziorvosok döntenek a beoltandókról, sokan vannak azonban, akiknek nincs választott orvosuk. Megkerestük az ügyben a NEAK-ot és a Koronavírus Sajtóközpontot. Álláspontjuk egyértelmű, a baj csak az, hogy a napi gyakorlat ellentmond annak.

A háziorvosok megkapták a praxisukhoz tartozó összes oltásra regisztrált páciens névsorát – nyilatkozta múlt szerdán az Atv Híradójának Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke. Hozzátette, a névsor mellé a háziorvosok kaptak egy szakmai útmutatót is, ami segíti őket abban, hogy a legveszélyeztetettebbeket válasszák ki a listáról, és őket részesítsék elsőként védelemben. Vagyis immár a háziorvosok alakítják az oltási sorrendet a saját pácienseik életkora és egészségi állapota alapján. De mi történik akkor, ha valakinek nincs háziorvosa?

Az elmúlt napokban több olvasónk is jelezte, hogy bár rendelkezik TAJ-számmal, különféle okok miatt nem tartozik egyetlen háziorvosi körzethez sem. Gyakran előfordul, hogy ha egy páciens sokáig nem jelentkezik a háziorvosánál, egyszerűen kikerül a nyilvántartásból. De az is megeshet, hogy valaki költözés után az egyik körzetből már kijelentkezett, az új lakóhelyéhez közelebbi orvosnál azonban elmulasztott jelentkezni. Legyen bármi az ok, ez azt jelenti, hogy TAJ-számuk nincs meg az oltást koordináló háziorvosnál.

Megkerestük az ügyben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt (NEAK), ahol arról tájékoztattak, hogy „ha az oltásra regisztrált személynek nincs választott háziorvosa, akkor a NEAK őt a megadott lakcíme alapján annak a háziorvosi szolgálatnak az oltási listájában jeleníti meg, melynek területi ellátási kötelezettségébe tartozik. További információkat is ettől a háziorvostól fog kapni az oltással kapcsolatban.” E szerint tehát azok is feltűnnek a háziorvosok listáján, akik csak cím szerint oda tartoznak, így őket is ugyanúgy értesítik majd az oltási sorrendnek megfelelően, mint a választott háziorvossal rendelkező pácienseket.

Lapunknak korábban a gyürei háziorvos mondta el, miként zajlik az oltás a körzetében. Ő úgy fogalmazott, hogy azokat közvetítik ki hozzá, akik az ő praxisához tartoznak, függetlenül a lakcímüktől. – Nálunk is vannak olyan fiatalok, akik Budapesten dolgoznak, már az állandó lakcímük is oda szól, de még mindig itt van a kártyájuk, ezért itt kellett megjelenniük oltáson. Fogták magukat, és visszajöttek – mesélte.

Az ügy tisztázása érdekében megkerestük a Koronavírus Sajtóközpontot is, ahonnan egyelőre nem reagáltak, a tájékoztató oldalhoz tartozó információs vonalon azonban ugyanarról tájékoztattak, mint a NEAK, vagyis a háziorvossal nem rendelkező páciensekről is a területileg illetékes háziorvos dönt majd.

Az oltási program anomáliáról beszélt korábban a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Szijjártó László, aki szerint totális cenzúra uralkodik az oltások kapcsán, félretájékoztatják a lakosságot. A megyei elnök az egyik legnagyobb jelenlegi problémának az oltások szervezését tartja.– Szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban. A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hévégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. S a tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, vagy fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt – részletezte Szijjártó.

Több hiba csúszott az elmúlt napokban az oltási programba. Ahogy arról a Magyar Hang beszámolt, a szombaton délután a VI. kerületi Csengery utcai oltópontra többeket úgy hívtak oltásra, hogy a megadott időpontban az intézmény már zárva volt. Voltak olyanok is, akik vidékről érkeztek a fővárosba, hogy megkapják a vakcinát. Később kiderült, hogy az egyik háziorvos tévedése miatt zárt be korábban a rendelő, az intézmény elnézést kért az érintettektől.

Szintén lapunk írta meg, hogy több, oltásra várakozó ember április 7-re, szerdára előjegyzett időpontját is lemondták kedden arra hivatkozva, hogy nem jött meg a várt Moderna vakcina. Kerestük az ügyben az operatív törzset, ahonnan ugyan nem reagáltak, de cikkünk megjelenése után másfél órával felhívták az adott háziorvosi rendelőből az egyik pácienst, hogy mégis találtak néhány adag vakcinát, mehet oltásra.

A Telex írta meg kedden, hogy hazaküldték a budapesti Kútvölgyi Kórházból azokat, akiket keddre hívtak be oltásra AstraZeneca vakcinával. Aznap, amikor az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egy szakértője egy olasz lapnak arról beszélt: szerinte kimondható, van összefüggés az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés közt. A Telex később azt közölte, nem az EMA-nyilatkozat miatt állították le a vakcinával az oltást a Kútvölgyiben, és például a XI. kerületi Szent Kristóf Szakrendelőben zavartalan és gördülékeny az AstraZeneca oltóanyagok beadása olvasójuk szerint.

Magyarországon az oltások száma szerdára átlépte a 2,5 milliót, ennyien kapták meg legalább az első oltást, így megindult az Orbán Viktor miniszterelnök által ígért lazítás. Annak ellenére oldanak fel egyes korlátozásokat, hogy szerdán újabb rekordot döntött az elhunytak száma, és számos környékbeli ország, így az Orbán Viktor által korábban a mi laboratóriumunknak nevezett Ausztria is még heteket vár az enyhítéssel.

– Kockázatos a kormány nyitási terve, mely szerint amint a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, megkezdődhet a nyitás – fogalmazott az Atv Start című műsorában Rusvai Miklós. A virológus még várna, és inkább a szennyvízvizsgálatok eredményeihez, valamint a járványadatokhoz (fertőzöttek, kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők és elhunytak száma) igazítaná az enyhítések megkezdését.

Ugyancsak elhamarkodottnak ítélte a lazítás Pusztai Erzsébet infektológus, Duda Ernő virológus, valamint Boldogkői Zsolt, az Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.