NNK: nincs korlátozva a betegekkel való személyes találkozás a háziorvosoknál

NNK: nincs korlátozva a betegekkel való személyes találkozás a háziorvosoknál

Hóbor Miklós háziorvos a hűtőbe helyezi a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatát tartalmazó ampullákat zalaegerszegi rendelőjében 2021. december 16-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háziorvosi és a házi gyermekorvosi ellátásban a koronavírus-járvány első hulláma során elrendelt korlátozó intézkedéseket az emberi erőforrások minisztere már két éve, 2020. május 4-étől visszavonta, így az alapellátásban semmilyen, a betegellátást, illetve a betegekkel való személyes találkozást érintő intézkedés nincs hatályban – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden. A közlemény vélhetően az L. Simon László Facebook-posztja által korábban kavart viharra reagált.

Az NNK honlapján azt írták: az egészségügyi szolgáltatási tevékenységet az alapellátásban (is) az erre vonatkozó jogszabályok és a szakmai szabályok betartásával kell végezni. Ennek megfelelően egyebek mellett biztosítani kell a személyes találkozást és a betegvizsgálat lehetőségét a betegek részére, ami vonatkozik a koronavírus-gyanús betegekre is. Ha a beteg állapota indokolja, a háziorvos az otthonában keresi fel őt – tették hozzá.

A közlemény vélhetően az L. Simon László Facebook-posztja által kavart viharra reagál. A volt fideszes országgyűlési képviselő, a Nemzeti Múzeum főigazgatója indulatos posztban kritizálta édesanyja háziorvosát, aki L. Simon elmondása szerint arra kérte az asszonyt, hogy ne menjen be a rendelőre vizsgálatra, mert megfertőzhet másokat. A Népszava az eset után több háziorvost megkérdezett a gyakorlatról, akik úgy nyilatkoztak a lapnak, hogy a telefonos előjegyzési kötelezettség még mindig él. Ez nem a személyes érintkezésről szól, hanem arról, hogy telefonos előjegyzés alapján lehet a háziorvos rendelését felkeresni. A megkérdezett orvosok ezen kívül azzal is érveltek, hogy ők is elkülönítik a Covid-gyanús betegeket a többi betegtől – Ha valaki hasonló tünetekkel jelentkezett volna be, mint L. Simon László édesanyja, én is azt mondtam volna neki, eszébe ne jusson bejönni, ugyanis az elmondás alapján Covid-gyanúsnak kell tekintenem, s nem engedhetem a többi beteg közé – mondta egyikük.

L. Simon László ezt írta az időközben híressé vált posztban: „Elképzelhető manapság, hogy egy háziorvosi rendelésre csak telefonon lehet bejelentkezni? S ha felhívja egy 72 éves szívbeteg asszony a háziorvosát, mert vérnyomásproblémákkal küzd, s napok óta komoly megfázással, vélhetően tüdőgyulladással fekszik egyedül a lakásában, hogy ebben az esetben azt mondja neki a háziorvosa: nehogy bemenjen a rendelőbe, mert még megfertőz valakit?”

Az érintett háziorvostól, akit név szerint is megemlített a posztban, L. Simon László később bocsánatot kért. – Bár továbbra sem értek egyet a gyakorlatával, ennyi év politikai rutinjával kezelnem kellett volna a pillanatnyi indulatomat. Ezért itt megkövetem őt – írta egy Mandineren megjelent véleménycikkben.