Novák Előd: a vármegyék és ispánok mellé csendőrség is kell

Novák Előd: a vármegyék és ispánok mellé csendőrség is kell

Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke beszédet mond a Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a XI. kerületi Szent Gellért téren 2020. március 1-jén (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csendőrség visszaállításával segítené a vármegyék közbiztonságának megteremtését a Mi Hazánk – derül ki Novák Előd lapunkhoz eljuttatott közleményéből. A párt országyűlési képviselője és alelnöke szerint erre azért lenne szükség, mert a rendőrség munkáját segíteni kell „egy tekintélyt parancsoló, helyismerettel rendelkező, karhatalmi vagy határvédelmi feladatokra el nem vezényelhető állománnyal”.

– A vármegyék és a főispánok hagyományos elnevezése mellett érdemi változásra is szükség van a rend megteremtéséhez. (…) A közrend helyreállítása érdekében létre kell hozni a csendőrséget, amelynek hatásköre élesen el kell határolódjon a rendőrségétől. Az előbbi bűnmegelőzési, az utóbbi a nyomozati feladatkört tölti be. A tekintélyt parancsoló egyenruhát viselő, különleges kiképzést kapó csendőrség már megjelenésével is elriasztaná a bűnözőket – fogalmazott közleményében Novák, aki szerint prevencióra, bűnmegelőzésre van szükség, nem pedig arra, hogy egy már megtörtént bűntény után helyszíneljen a rendvédelem.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a kormány jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatba rejtette el azt a rendelkezést, miszerint a kormánymegbízottakat átnevezik főispánokra. Mint a javaslat indoklásában írják, „a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig az Alaptörvény módosítását kezdeményezte: a javaslat szerint a magyar közigazgatás alapvető egységeit a „megye” helyett a „vármegye” elnevezés illetné meg.