Novák Elődöt javasolhatja a Mi Hazánk a nemzetbiztonsági bizottság élére

Novák Elődöt javasolhatja a Mi Hazánk a nemzetbiztonsági bizottság élére

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke a parlamenti választások eredményváróján (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorban alakulnak meg a parlamentbe jutott pártok képviselőcsoportjai, ez történt most a Mi Hazánkkal is. Az MTI beszámolója szerint – ahogyan azt már korábban tudni lehetett – Toroczkai László pártelnököt választották meg a hatfős frakció vezetőjének. Helyettese lesz Apáti István és Novák Előd, „mindkét politikus rendelkezik már gyakorlattal a parlamenti munkában”.

Toroczkai László elmondása szerint még nem döntötték el, hogy kiket jelölnek az általuk kért két országgyűlési bizottság élére. Ugyanakkor szavai szerint „nem lenne nagyon nagy meglepetés”, ha a nemzetbiztonsági bizottság élére Novák Elődöt, a vállalkozásfejlesztésért felelős testület vezetőjének pedig Apáti Istvánt javasolnák.

A nemzetbiztonsági bizottságba egyébként csak olyan politikusok kerülhetnek, akik átmentek az átvilágításon.

Az már korábban kiderült, hogy a kormánypártok kétharmad-egyharmados parlamenti arányokra tettek javaslatot a parlament megalakulását előkészítő tárgyalásokon az ellenzéknek. Így – miként a megelőző ciklusban is – tizenöt bizottságot alakítanának, ezek közül továbbra is tízet vezet majd kormánypárti elnök. Az öt ellenzéki vezetésű bizottság a nemzetbiztonsági, a fenntartható fejlődés, a költségvetési, a népjóléti és a vállalkozásfejlesztési bizottságot. Továbbra is hat alelnöke lesz az Országgyűlésnek, amelyből kettőt tölthetne be a két ellenzéki lista egy-egy tagja, illetve az ellenzék hét parlamenti jegyzői helyet is kap.

Szerdán volt egy újabb forduló a konkrét posztokról, ott azonban nem sikerült megállapodnia a kormánypártoknak és az ellenzéknek. A fideszes Kocsis Máté ezután bejelentette, hogy egyezség hiányában a tisztségre a házelnök tesz majd javaslatot. A baloldali pártok szerinte Kövér László házelnököt kezdik majd okolni, hogy nem kapják meg a kellő számú tisztséget, „pedig meg fogják ”. A hatpárti ellenzéki szövetség egyébként a számukra jóval több helyet biztosító, a frakciók létszámarányát kifejező elosztást szeretne.