Novák Katalin igyekezett helyrerakni a vezérkari főnök „történelmi” fejtegetését

Novák Katalin igyekezett helyrerakni a vezérkari főnök „történelmi” fejtegetését

A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy (j) a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án. Balról Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hadsereg parancsnokaként és köztársasági elnökként tisztában vagyok azzal, hogy a vezérkari főnöknek rengeteg tennivalója van: szembenézni az ukrajnai háború jelentette fenyegetéssel és modernizálni a hadsereget. A történelmi vitákat és interpretációkat viszont jobb, ha meghagyjuk a történészeknek – írta Novák Katalin a Twitter-oldalán Böröndi Gábor sokakat felháborító kijelentése kapcsán. A Magyar Honvédség újdonsült vezérkari főnöke a második világháború kapcsán azt találta mondani az állami médiában: „Gondoljunk bele a második világháborúba, 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, és mi lett a vége? Nem fogták meg – ha fogalmazhatok így – időben békefolyamattal azt az eszkalációt, és elvezetett a második világháborúhoz.” 

Ez a kijelentés azonnal kiverte a biztosítékot a lengyeleknél. „Nagy megdöbbenéssel fogadtam az ez év május 9-én, az M1 állami televíziónak adott interjújában tett Lengyelországgal kapcsolatos nyilatkozatát, amelyben a náci Németország 1939-es Lengyelország elleni agresszióját lokális háborúnak nevezte, amely nem eszkalálódott volna II. világháborúvá, ha megfelelő időben megállítják a békefolyamattal” – írta a lengyel nagykövet. A történelemhamisító okfejtés miatt Sebastian Kęciek közölte: „Ezek a szavak, amelyek hazámat egy globális konfliktus eszkalációjáért és bűnrészességgel való megvádolásaként értelmezhetőek, számunkra a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik, és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről.”

Kęciek reagált Novák Katalin bejegyzésére is: „Elnökasszony, egy mondat, vagy akár csak egy szó is elegendő lenne.” Bár a nagykövet nem részletezte, mire gondol pontosan, de nagy valószínűséggel egy bocsánatkérést várna az államfőtől.