Novák Katalin: Az idősek sávjának felfüggesztését javasoljuk

Novák Katalin: Az idősek sávjának felfüggesztését javasoljuk

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszél a "Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?" címmel a kapcsolati erőszak ellen, az Ökumenikus Segélyszervezet által indított országos kampány sajtótájékoztatóján a budapesti ProSit bisztróban 2020. február 17-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idősek vásárlási idősávjának felfüggesztését fogja javasolni Orbán Viktornak Novák Katalin, jelentette be friss Facebook-videójában a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Mint ismert, jelenleg hétköznap 9 és 11, hétvégén 8 és 10 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, drogériákban és a gyógyszertárakban. Az intézkedés nem aratott osztatlan sikert, sokan szóvá tették, hogy a 65 év felettiek számára fenntartott kétórás idősáv nincs kihasználva, ezért már a hazai kereskedelmi vállalkozások szakmai, érdekképviseleti szervezetei is azt kérik, hogy az adventi időszakra átmenetileg függesszék fel az intézkedést.

https://www.facebook.com/csaladesifjusag/posts/3325929637506245

„Azt látják, hogy az ünnepek közeledtével egyre nagyobb a tumultus, egyre többen vannak ráadásul szabadságon, és egyre nagyobb a feszültség a különböző korosztályok között a védett idősáv miatt” – mondta erről a miniszter.

Novák ezért egyeztetett az Idősek Tanácsának tagjaival, akik elmondták, hogy sokan örültek a védett vásárlási sávnak, de „azt a problémát érzékelték, hogy a fiatalok sok esetben nem tudnak megfelelőképpen vásárolni, különösen hétvégén, és ez azért feszíti a családokat, mert a fiatalok este tovább dolgoznak, hét órakor az üzletek bezárnak, ennél fogva ők már nem jutnak megfelelő áruhoz.” Ezért azt javasolják, hogy legalább a hétvégi sávot függesszék fel, de ha szükséges, akkor a hétköznapokra is terjesszék ki az intézkedést.

A tárca nélküli miniszter bejelentése szerint ezt a javaslatot viszi a kormány elé. Az Idősek Tanácsának elnöke egyébként a miniszterelnök, a Tanács alelnöke pedig Novák Katalin.

Ezzel a döntéssel tehát egyenletesebbé lehetne tenni a forgalmat a boltokban, ugyanakkor készülőben van egy másik intézkedés is, amely viszont a létszámkorlátozás bevezetéséről szólna. Erről már Gulyás Gergely miniszter beszélt a csütörtöki Kormányinfón. Mint mondta, vizsgálják a kérdést, érzékelik, hogy egye nagyobb a tömeg a boltokban, pénteken-szombaton dönthetnek erről.