Novák Katalin: Ez édes teher és felelősség

Novák Katalin: Ez édes teher és felelősség

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mérlegelte, hogy fel tud-e nőni a feladathoz, és van elképzelése arról, egy köztársasági elnöknek mi a feladata az ország első polgáraként – mondta Novák Katalin szerda reggel a TV2 Mokka című műsorában. A családügyi miniszter azt, hogy ő lehet Magyarország első női köztársasági elnöke, önmagában is „édes tehernek és felelősségnek” látja. Persze, nem egy személyben kellett döntenie, hiszen van férje, három gyereke is, ezért velük is megbeszélte, vállalja-e.

Novák szerint a jelölése üzenet a magyar nőknek és a magyar férfiaknak is arról, hogy a nők számára is minden lehetőség adott. A nők szerinte úgy érzik, hogy tulajdonképpen nincsen üvegplafon, nincsen felső határ, amit ne tudnának átlépni. Viszont azt gondolja egészségesnek, hogy a nők érvényesülése ne kvótaalapon működjön, egy pozíció betöltésénél ne annak legyen jelentősége, ki nő vagy ki férfi. Abban viszont szerinte még van hova fejlődni, hogy a nők mennyire tartják vonzónak a politikai pályát.

A kérdésre, mit szól a kritikus ellenzéki megnyilvánulásokhoz, Novák azt válaszolta: ezekből számára az derül ki, hogy a baloldali politikusok nem tisztelik a nőket, „ennyi”. Az ellenzékiek közül többen felvetették, hogy Novák Katalin valójában Orbán Viktorhoz lojális jelölt, emiatt pedig nem testesíti meg a nemzeti egységet, amire a pozícióból fakadóan szükség lenne.

A kormánypárti csatorna műsorvezetője még azt is megkérdezte Nováktól: hogy ha az ember köztársaságielnök-jelöltté válik, ugyanolyan lesz-e majd a karácsony. – A karácsony sosem ugyanolyan, nekem még legalábbis nem volt két egyforma karácsonyom, mindig más, pont ettől is a csoda. Egy dolog mindig ugyanaz, hogy ugyanazt várjuk: Krisztusnak a születését, megérkezését minden évben – mondta Novák hozzátéve, hogy tágabb családjával lesznek együtt karácsonykor, neki ennél nagyobb ajándék nem kell.