Novák Katalin: Hetente szoktunk találkozni Orbán Viktorral

Novák Katalin: Hetente szoktunk találkozni Orbán Viktorral

Orbán Viktor, Novák Katalin és Kövér László (háttal) Fotó: Novák Katalin/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetente szokott találkozni Orbán Viktorral, nagyjából egy órára – többek közt erről beszélt Novák Katalin köztársasági elnök a Telexnek adott nagyinterjúban. És hogy hogy zajlanak ezek a találkozók? „Van egy kapu a Sándor-palota és a Karmelita között. Van olyan, hogy a miniszterelnök jön át, van olyan, hogy én megyek” – mondta. Azt mondta, ha kritikus észrevétele volt, eddig is volt lehetősége rá, hogy megfogalmazza Orbán Viktornak.

Megkérdezték tőle, hogy van-e lehetősége kritizálni a kormányt. „Lehetőségem természetesen van. Eddig nem volt olyan helyzet, amikor ennek szükségét éreztem, és nem is abban látom a fő feladatomat, hogy én legyek a kormány legfőbb kritikusa. Nemrég nagyon nagy, eddig nem látott többséggel döntöttek a magyar emberek arról, hogy milyen kormánya legyen az országnak. A magyar embereket tisztelem meg, ha a döntésüket ebben a vonatkozásban is figyelembe veszem” – válaszolta Novák Katalin, aki a Fidesz alelnöke és miniszter is volt tavalyig. Arra a kérdésre, hogy a NER részének érzi-e magát, úgy válaszolt, hogy a köztársasági elnök a kormánytól független szereplő, és egy későbbi válaszában arra is kitért, nem egyeztet kommunikációs irányokról a Miniszterelnöki Kabinetirodával.

Arról is beszélt, hogy a felkérés elfogadása előtt csak a családjával beszélt, valamint hitvalló reformátusként az Úristenhez fordult iránymutatásért. Igyekezett végiggondolni, hogy méltó és alkalmas-e erre a feladatra. Abban bízik, hogy öt év alatt sikerül bizonyítania, hogy igen.

Kérdezték az orosz ukrán háborúról is. „Beiktatásomkor, és azóta több alkalommal is nyilvánosan azt az álláspontot fogalmaztam meg, amit meggyőződésem szerint a magyar emberek többsége oszt. Egy szuverén állam fegyveres megtámadása elfogadhatatlan. Abban is egyértelműnek érzem a magyar emberek vágyát, hogy békét akarnak, nem akarunk ennek a háborúnak a részesei lenni. Az áldozatok mellett vagyunk, és ez nem csak a szavak szintjén igaz, tettekben is megnyilvánult. Úgy érzem, hogy minden korábbi sérelmet képesek voltak a magyarok félre tenni, és a háború kitörése óta ott segítenek, ahol kell” – mondta. Hozzátette: „egy szuverén nemzetállam, Ukrajna, amelyet fegyveresen megtámadott egy másik ország. Ez a napnál világosabb.”

„Meggyőződésem, hogy Magyarországnak azokban a szövetségi rendszerekben van a helye, amelyekhez most is tartozik. Elemi érdekünk, hogy a NATO és az Európai Unió tagjai legyünk, és az értékrendünkből is ez következik. Nem tudok elképzelni ehhez képest más alternatívát Magyarország számára. Itt a helyünk, és itt kell képviselnünk a legjobban az érdekeinket” – fogalmazott.

Azt mondta, hogy jelenleg nincs napirenden kijevi látogatás a részéről. Arra a kérdésre, hogy elmenne-e Moszkvába, így reagált: „Ez most egy teoretikus kérdés, aminek nem látom aktualitását.”

Megkérdezték azt is tőle, hogy el tudja-e képzelni, hogy egyszer miniszterelnök lesz belőle, amire nemmel felelt.