Novák Katalin ismét a háborús bűnökre hívta fel a figyelmet

Novák Katalin ismét a háborús bűnökre hívta fel a figyelmet

Novák Katalin köztársasági elnök az államfő beiktatási díszceremóniáján az Országház előtt, a Kossuth téren 2022. május 14-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését – erre Novák Katalin szombaton beiktatott államfő hívta fel a figyelmet ismét a Facebook oldalán. Azt is hozzátette, hogy „ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető, biztonságra, egymás iránti tiszteletre és gyarapodásra vágyó magyarok ellen is vívják”.

A köztársasági elnök ünnepélyes beiktatásán elmondott beszédében hosszan foglalkozott az ukrajnai háborúval. Egyértelművé tette álláspontját is: „Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén ország megtámadását. Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó törekvésekre”.

Novák Katalin már bejelentette, hogy május 17-én Varsóba utazik, hogy a lengyel köztársasági elnökkel találkozzon. Lengyelország és Magyarország között érezhetően megváltozott a viszony a háború kitörése óta, hiszen a lengyelek az első perctől határozottan felemelték a hangjukat az orosz agresszióval szemben és fegyvereket is küldenek a harcoló ukránoknak. Mitrovits Miklós történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közép-Európa Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa a Magyar Hannak elmondta, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziójának magyar diplomáciai szempontból talán az egyik leglátványosabb fejleménye a lengyelekkel – és ezzel párhuzamosan a V4-ekkel – való kapcsolatunk szinte példa nélküli mélyrepülése.