Novák Katalin kinevezte az Integritás Hatóság vezetőit

Novák Katalin kinevezte az Integritás Hatóság vezetőit

Novák Katalin köztársasági elnök kinevezi Bíró Ferencet az Integritás Hatóság elnökévé a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma délután az Állami Számvevőszék elnökének javaslatára kineveztem az Integritás Hatóság vezetőit. Elnöke Biró Ferenc Pál, alelnökei Holbusz Tímea és dr. Dabóczi Kálmán – írta a közösségi oldalán Novák Katalin.

A köztársasági elnök, aki csütörtökön hozta nyilvánosságra a névsort, az Állami Számvevőszék elnöke által javasolt vezetőség mellett döntött.

Windisch László közölte: egy időközben visszalépő elnökjelölt kivételével az összes, alkalmasnak talált jelöltet személyesen meghallgatta, az előzetesen, az interjúk lefolytatását megelőzően nyilvánosságra hozott értékelési keretrendszerben értékelte.

A Szabad Európa utánajárt a kinevezetteknek: Biró Ferenc 2020 szeptembere óta dolgozott a világ egyik legnagyobb tanácsadó cége, a PricewaterhouseCoopers (PwC) magyarországi részlegén. A Pwc ismertetője szerint a szakember több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik kockázatkezelési és vállalatirányítási területen. Számos iparágban dolgozott, például a gyógyszeriparban, az energetikában, a telekommunikációban és termeléssel foglalkozó cégeknél is.

Linkedin-profilja szerint pályáját 1998-ban a KMPG nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégnél kezdte, ezt követően egy amerikai gyártó cég vezető vállalati könyvvizsgálója volt két évig. Számos belső ellenőrzési és megfelelési megbízást teljesített Európa különböző országaiban, és részt vett számos tengerentúli ellenőrzésben, például Mexikóban és az Egyesült Államokban. 2005-től két évig a Bristol-Myers Squibb Company (BMS) amerikai multinacionális gyógyszeripari vállalatnál Magyarországért, Romániáért és Bulgáriáért volt felelős különböző üzleti és pénzügyi ellenőrzéseknél, 2007-től 13 éven keresztül az Ernst&Young nagy nemzetközi tanácsadó cégnél dolgozott.

Egyik elnökhelyettese, Holbusz Tímea, aki a Pénzügyminisztérium alá tartozó Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) munkatársa, a Különleges Vizsgálatokért Felelős Igazgatóság vezetője. Ez a szervezet választotta ki annak a bizottságnak a tagjait, akik az Integritás Hatóság vezetői posztjaira beérkezett pályázatokról döntöttek.

A másik elnökhelyettes Dabóczi Kálmán, volt BKK-vezér. A jogász, közgazdász 2006 és 2014 között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárságán dolgozott főosztályvezetőként, majd tanácsadóként. 2008 januárjában bekerült a MÁV-START Zrt. igazgatóságába, 2009-től alelnökként a MÁV Zrt. felügyelőbizottságának tagja volt. 2007 és 2009 között a Kisalföld Volán, 2007 és 2010 közt a Volánbusz Zrt. Igazgatóságában is dolgozott.

Vitézy Dávid menesztését követően 2015. január 1-től lett a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Majdnem négy év múlva, 2018. november 30-án menesztette Tarlós István akkori főpolgármester a sikertelen elektronikus jegyrendszer projekt miatt. Dabóczi azóta egy katolikus szervezet, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom elnöke volt.

Az uniós források elköltését felügyelő állami szerv november 19-én kezdi meg a munkáját. Szakértők szerint a fő kérdés az, hogy mennyire komolyak a kormány szándékai a korrupció megfékezésére. A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerint  fennáll a gyanú, hogy a kormány egy újabb kirakatintézményt szeretne létrehozni, amelynek tényleges súlya nincs, ugyanakkor talán elegendő ahhoz, hogy az Európai Bizottságot meggyőzze.

Martin József Péter szerint az Integritás Hatóságról szóló törvény egyik fő hiányossága, hogy a szervezet nem fordulhat közvetlenül bírósághoz, miközben azt előrelépésnek tekinti, hogy az újonnan bevezetett vádkikényszerítés intézményével a mostani korrupció elleni csomag részeként magán- és jogi személyek is élhetnek.