Novák Katalin lesz Magyarország új köztársasági elnöke

Novák Katalin lesz Magyarország új köztársasági elnöke

Novák Katalin, a köztársaságielnök-választáson a parlamentben 2022. március 10-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Titkos szavazáson már az első körben kétharmados többséggel választották meg a parlamenti képviselők csütörtökön délelőtt Novák Katalint Magyarország új köztársasági elnökének. A Fidesz és a KDNP jelöltje 137 voksot kapott, míg ellenfele, az ellenzék által indított Róna Péter 51 szavazatot szerzett. Öt darab érvénytelen szavazólap volt.

Novák Katalin 2022. május 10-én foglalja el hivatalát. Az eredményhirdetésen az együttműködő ellenzéki pártok politikusai nem vettek részt.

A bejelentést követően a parlamenti ülésterembe bevonultatták a történelmi zászlókat, majd a képviselők elénekelték a Himnuszt. Novák Katalin nem sokkal déli 12 óra előtt letette az esküt. Ezután a megválasztott köztársasági elnök az ülésteremben fogadta a gratulációkat, először Áder János lépett oda hozzá, majd Kövér László házelnök, Orbán Viktor miniszterelnök, utánuk pedig a kormány miniszterei. Latorcai János végül eredményes munkát, Isten áldását és sok sikert kívánt a megválasztott államfőnek, majd a képviselők felállva elénekelték a Szózatot.

Novák Katalin a szavazás előtt elmondott, akkor még jelölti beszédében azt hangsúlyozta, hogy a szuverenitás bölcsője a család, a szuverenitásról pedig nemzeti értelemben soha nem fog lemondani. – Tudom, hogy honnan jöttem, ki vagyok és mi a dolgom, felkészültem az előttem álló, embert próbáló feladatra – szögezte le, majd azt nevezte feladatának, hogy megjelenítse a magyarok összetartozását. Mint mondta, minden magyart képviselnie kell és a hitéből merít erőt mások megértéséhez.