Novák Katalin: Nem lehetetlenítettük el a homoszexuális párokat, egyszerűen bezártunk egy jogi kiskaput

Novák Katalin: Nem lehetetlenítettük el a homoszexuális párokat, egyszerűen bezártunk egy jogi kiskaput

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin Facebook-videója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon homoszexuális párok eddig sem fogadhattak örökbe törvényesen gyermekeket. Ezért ezeket a párokat mi nem lehetetlenítettük el, egyszerűen bezártunk egy jogi kiskaput – így fogalmazott Novák Katalin a Hetek című lapnak adott interjújában. A kérdés azért érdekes, hiszen egy nemrég benyújtott törvénymódosító javaslattal a kormány igencsak megnehezíteni azt, hogy olyanok is örökbefogadjanak gyermeket, akik nem házasok. Egyedülállóként csak külön miniszteri engedéllyel lehetne ezt megtenni. Ez volt az a lehetőség, amit eddig a homoszexuális párok akár ki is használhattak.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter arra hivatkozott, hogy a baloldal által 2009-ben meghozott jogszabály mondta ki, hogy az azonos nemű párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetséges, ugyanakkor az örökbefogadást nem tették lehetővé számukra. Ezen pedig a Fidesz nem változtatott.

A politikus azt hangsúlyozta, hogy az örökbefogadás szabályozásánál is a gyermekek érdekeit tartják szem előtt, ezért ha lehetőség nyílik arra, hogy házaspárokhoz kerüljenek, akkor ezt biztosítani lehet. Ám ha ez nem sikerül, akkor egyedülálló is örökbefogadhat. Rosszindulatú hangulatkeltésnek nevezte, hogy megbélyegeznék az egyedülálló szülőket, szerinte ugyanis éppen ellenkezőleg, a lehető legtöbb eszközzel igyekeznek nekik is segíteni.

– Az örökbefogadás kapcsán jó hír egyébként, hogy a tavalyi esztendő volt az első olyan év, amikor több gyermeket tudtak örökbe fogadni, mint ahány gyermeket örökbe fogadhatóvá nyilvánítottak – mondta.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy „semmilyen szexuális propagandának nincs helye az óvodában és az iskolában”. – Ha a gyerekeket megfosztjuk attól a bizonyosságtól, hogy ő fiú vagy lány, azzal ártunk nekik. Hogy felnőttként a szexuális identitása kit milyen cselekvésre késztet, az mindenkinek a magánügye – tette hozzá.