November 1-től változhat a háziorvosi beavatkozások ára

November 1-től változhat a háziorvosi beavatkozások ára

Bakos Ilona háziorvos beoltja egyik páciensét a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával miskolci rendelőjében 2021. április 20-án (Fotó: MTI/Vajda János) Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) táblázata szerint egy vérvétel 2550-4250 forintba kerülhet, egy infúzió beadása a rendelőben 7500-12500 forintba. Az egészségbiztosító által nem támogatott beruházások áráról van szó, közülük is azokról, amelyeknek az ára nincs hatóságilag meghatározva.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) kidolgozta a térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát, ezt november 1-től használhatják a háziorvosok. Ez azokra a beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk – írja a Vg.hu.

Nagy Ákos, a MOK alelnöke a lapnak elmondta, az ajánlott díjtételek a szakvéleményeket vagy a külföldi utazáshoz szükséges gyógyszerszedés magyar nyelvű igazolását, esetleg a barna (érvénytelen) tajszámmal rendelkező beteg ellátásához szükséges terápiákat vagy egy lelet kinyomtatását tartalmazzák. Azoknál a pácienseknél is alkalmazzák a díjtételeket, akik külföldön élnek, de itthoni tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni, vagy szeretnék, hogy például a háziorvosi rendelőben kössék be az infúziójukat.

A legalacsonyabb díjtétel 2550, a legmagasabb pedig 13 250 forint. A MOK táblázata szerint a vérvétel 2550-4250 forintba kerülhet, míg az infúzió beadása a rendelőben 7500-12 500 forint közötti összegbe fájhat.

A MOK díjtáblázata 18 tételt sorol fel, a kamara szerint a betegeket nem éri majd váratlanul a táblázat, eddig is volt a rendelőkben árlista.