November elején robbanhat be ismét a járvány Magyarországon

November elején robbanhat be ismét a járvány Magyarországon

Egy férfi megkapja a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyag harmadik, emlékeztető adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. szeptember 1-jén. MTI/Komka Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába kapta meg a magyar lakosság jelentős része a koronavírus elleni vakcinát, ez önmagában nem akadályozza meg a járvány negyedik hullámának berobbanását - mondta el az InfoRádióban Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője. A szakember arra figyelmeztetett, hogy a legfrissebb kutatások szerint öt hónap után csökken az oltások hatékonysága, ezért az emberek ismét meg tudnak betegedni, és természetesen tovább is tudják adni a koronavírust.

Az izraeli járványügyi hatóságok, melyek élen jártak a világon a vakcinációban, a nyáron azt tapasztalták: annak ellenére, hogy magas az ország átoltottsága, mégis kezdetét vette egy újabb járványhullám, amelynek során ráadásul nem csak az esetszámok voltak kiugróak, hanem rengetegen szorultak kórházi ellátására. 

Az is kiderült, hogy az idő múltával a vakcina súlyos betegséget kiszűrő hatása gyengül, ezért nagyjából öt hónap után ajánlatos újraoltatni a lakosságot. „Egyrészt, mert a járvány az 5-6 hónapja oltottakon szabadon tud terjedni, másrészt a súlyos megbetegedések száma is felugrik” – összegezte a szakember.

(Ugyanakkor az izraeli tapasztalatoknak némileg ellentmondanak az amerikai Betegségellenőrző- és megelőző Központ által közzétett grafikonok és adatok, melyekből kiderül, hogy az oltottak nagyon nagy többsége elvétve kerül kórházba, és szinte sohasem halnak meg Covidban, erről itt írtunk részletesebben.)

Vattay Gábor úgy véli, ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem kapják meg a harmadik oltást a magyar emberek, akkor becslések szerint október végén, novemberben robbanhat be a delta variáns a hazai kórházakban, hiszen május közepére-végére tehető a magyar lakosság zömének második oltása. 

A szakember ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az első két oltás egyáltalán nem volt fölösleges, az immunrendszer ugyanis emlékszik a vakcinára, ezért a vírus soha többé nem lesz annyira veszélyes, mint kezdetben, a védettség azonban lényegesen lecsökkenhet ahhoz képest, amilyen az oltás utáni első egy-két-három hónapban volt.