Nyár óta több mint harmadával nőttek a kórházi várólisták

Nyár óta több mint harmadával nőttek a kórházi várólisták

Kórházi kórterem (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyári 35 ezer után jelenleg már 50 360 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon a kórházakban – írta meg a Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető adatok alapján.

Jelenleg a legtöbben, 17 ezren szürkehályog-műtét miatt állnak sorba, térdprotézisre 9 ezren, csípőprotézisre 7600-an, de laparoszkópos epekőműtétre is több mint ezren várakoznak. A pandémia előtt Magyarországon 25-28 ezer beteg volt jellemzően a várólistákon. A NEAK azt közölte a lappal, hogy a világjárvány miatt minden országban, így Magyarországon is jelentős feladatot jelent a tervezett műtétek halasztása miatt létrejött helyzet megoldása. Kiemelték: két év alatt, 2021-ben és 2022-ben több mint 22 milliárd forint jut a várólisták csökkentésére. Jelenleg 34-féle ellátástípusnál van várólista, előjegyzési listát pedig 30 ellátásnál alkalmaznak.

Az Európai lakossági egészségfelmérésből (Elef), amelyet idén nyáron publikált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), és 2019-es adatokat tartalmaz, az derül ki, hogy Magyarországon a hosszú várakozási idő miatt a pandémia előtt is a lakosság 13 százaléka nehezebben jutott hozzá egészségügyi ellátáshoz.

A Világgazdaság hozzátette, hogy az egészségügyben dolgozókat a szakemberek szerint ösztönzi az a várólista-csökkentő program, amelyet a nyáron vezettek be a kórházakban. E szerint az intézmények 30 százalékkal több pénzt kapnak egy-egy beavatkozásra, és ennek a többletnek legalább a 80 százalékát vissza kell forgatniuk az ellátásban részt vevők javadalmazásába, ami akár havonta 50–80 ezer forint pluszt is jelenthet az egészségügyben dolgozók számára.