Nyerészkednek a menekülteken és a tömegközlekedés hiányán a taxis hiénák

Nyerészkednek a menekülteken és a tömegközlekedés hiányán a taxis hiénák

Ukrajnából érkező menekültek Tiszabecsnél (Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelentek a határon a taxis hiénák, akik 150 ezer forintért viszik el a gyalog érkezőket Budapestre – tudatta a Migration Aid menekülteket segítő szervezet a közösségi médiában pénteken. A szervezet önkéntesek segítségét kéri. Nem könnyíti meg az Ukrajnából érkező menekültek helyzetét, hogy a tömegközlekedés meglehetősen hiányos a határ menti településeken, és van, aki pénz nélkül érkezik.

A Migration Aid közleményében azt írta: szeretnének alternatívát nyújtani, főleg azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a költséges budapesti fuvart. Nagy kapacitású (7-9 fő) gépkocsikat keresnek sofőrrel, akik akár a helyi vonatállomásra, akár Budapestre tudnak szállítani embereket. Feltölthető (prepaid) üzemanyagkártyákat is gyűjtenek, hogy a szállítást felajánlóknak be tudjanak szállni az üzemanyag költségeibe. Ezeket egyelőre Budapesten lehet leadni.

A Magyar Hang határ mentén tartózkodó tudósítói szerint vannak olyan menekülők is, akik csak minimális összegű pénzt tudtak magukkal hozni Ukrajnából, előfordul, hogy azt is ukrán hrivnyában. Mint megírtuk, a teljes semmibe érkezett pénteken mindenki, aki a háborús Ukrajnából Magyarország területére lépett Tiszabecsnél. Egy-egy erre forduló rendőrjárőrön kívül a határtelepülésen abszolút nincs jelen a magyar állam. Nincs információs sátor, nincs orvos, nincs katona, nincs busz, nincs senki, csak a menekültek – írtuk.

Nem könnyíti meg a helyzetüket az sem, hogy a határ menti településeken korlátozottan áll rendelkezésre tömegközlekedés. Tiszabecsről például hét közben is délután három óra után indul az utolsó busz Fehérgyarmatra, aki ezután érkezik Magyarországra az itteni határátkelőn, már csak másnap tud tömegközlekedést igénybe venni a településről. A helyzet hétvégén még kilátástalanabb, mert akkor a nap folyamán is kevesebb járat van, egész nap összesen három busz indul Fehérgyarmatra, kettő hajnalban, egy pedig délután egy óra előtt. Ezzel a három járattal, több átszállással lehet eljutni Budapestre is, hétvégén járattól függően 7-9 óra alatt, de hétköznap is hat óra felett van a menetidő.

A Migration Aid közleményében kitért arra is: egyre több ukrán menekültnek nincs szállása. De keresnek a határ mentén szálláslehetőségeket az önkénteseiknek is, négy-öt fős csoportokban.