Nyert a Kutyapárt, díjmentes az aláírásgyűjtéses kitelepülés

Nyert a Kutyapárt, díjmentes az aláírásgyűjtéses kitelepülés

Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első fokon elvetette a Fővárosi Törvényszék az ajkai rendőrkapitányság érvelését, amellyel határozatban nem engedélyezte, hogy területhasználati díj lefizetése nélkül gyűjtsön november és december folyamán aláírást a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) a Veszprém megyei város főterén – írja a Mérce.hu.

A bíróság, amely a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó ügyekkel foglalkozik, kimondta: az ajkai rendőrség rosszul döntött, amikor a Kutyapárt helyi tagjainak kérelmét, mely szerint a törvény hatálya alatt folytatólagos, „közterületi nyilvános gyűlésként” jelentette be, elutasította. Arra hivatkozva tették ezt, hogy szerintük a gyűjtés már nem a gyülekezési, hanem a közterületi rendtartási törvény hatálya alá esik – mint mondjuk egy kirakodóvásár – amelyért így használati díjat is elkérhetnének.

Az MKKP megtámadta a döntést, a bíróság pedig az indokolásában kimondta: az Ajkai Rendőr-főkapitányság jogszabály-sértést követett el, amikor a „közterületi nyilvános gyűlés” bejelentését elutasította, és úgy döntött, hogy az nem a politikai ügyekről szóló gyülekezési törvény hatálya alá tartozik.

A bíróság továbbá figyelmeztette arra az ajkai rendőrséget, a jövőben ne tájékoztassa félre a bejelentőket, és a Veszprémi Törvényszék helyett a gyülekezési törvényt érintő bírósági ügyekkel foglalkozó Fővárosi Törvényszékhez küldje őket, ha keresetet akarnak benyújtani.

Hadházy Ákos: Ők sokkal jobban félnek - a teljes interjú

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért kezdett aláírásgyűjtésbe Hadházy Ákos, az LMP korábbi társelnöke. A politikus egymillió érdeklődőt vett célba, így gyakorolva nyomást a kormányra, amely inkább lesöpörné a kérdést az asztalról. A független parlamenti képviselőt kérdeztük az ellenzék ügyeiről és a kormánymédia támadásairól is. A teljes interjú.

Az ügyben hozott mostani, első fokú ítélet azt is jelenti, hogy a standolás, aláírásgyűjtés a jövőben is a gyülekezési törvény, és nem a közterületi törvény alá tartozik, ingyen és bérmentve is be lehet tehát jelenteni, és pénzt sem kérhetnek érte, még akkor sem, ha hosszabb időre szól a bejelentés.

Hadházy Ákos, az LMP hajdani társelnöke még szeptemberben hirdette meg mozgalmát, amelynek célja hogy egymillió aláírást gyűjtsön össze, ezzel kikényszerítve, hogy Magyarország csatlakozzon a hamarosan felálló Európai Uniós Ügyészséghez.

A Kutyapárt ezt a kezdeményezést segíti Budapesten és vidéki városokban is felállított, aláírásgyűjtő standokkal.

Mint arról beszámoltunk, szeptember végén Hadházy Ákos lakóhelyén, Szekszárdon is megkezdték az aláírásgyűjtést az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, ám megjelentek a helyi önkormányzat emberei, és előbb elkezdték lebontani az aktivisták pultját, majd egyszerűen elzavarták őket. Hadházy szerint közterületfoglalási engedélyt és napi 3000 forintot kért a helyi jegyző.

A Magyar Hang megkeresésére Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogok Program Projekt munkatársa már ekkor azt mondta: Bár nem népszavazási kezdeményezés miatt gyűjtenek aláírást, az akció mégis politikai véleménynyilvánításnak minősül, azaz a gyülekezési jog hatálya alá esik.