Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz a Szociális Szakmai Szövetség

Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz a Szociális Szakmai Szövetség

Képünk illusztráció! (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Szociális Szakmai Szövetség a szociális törvény módosítása miatt. A levelüket így kezdik: „Mi, a szociálpolitika és szociális munka területein dolgozók, akik nap mint nap  tapasztaljuk a súlyosbodó társadalmi problémákat, úgymint a gyermekek és családok  szegénységét, a munkanélküliséget, a tömegeknek megfizethetetlen energia árakat, a fogyatékos és időskorú emberek és családjaik életszínvonalának romlását, a leghatározottabban tiltakozunk a kormány szándéka ellen, miszerint a minimális állami  felelősség és az önhiba elvét akarja bevezetni a szociális törvény módosításával. Elutasítjuk az egyéni felelősség hangsúlyozását a szociális biztonság fenntartásában és az  állami felelősségvállalás radikális csökkentését éppen akkor, amikor mélyülő energia és  szociális válság sújtja a családokat! A költségvetés hiányait, az infláció korrekcióját nem az  adófizető és nyugdíjas emberek rovására kell megoldani! Az állam feladata az állampolgárok  szociális jogainak gyengítése helyett azok erősítése!”

Mint írják, az ország lakosainak szociális biztonsága egyéni felelősségvállalással, családi  összefogással, önkormányzati, civil és egyházi szervezetek közreműködésével nem  biztosítható. Az állam szándékai ellenére az önkormányzatok, az egyházak és a civil  szervezetek nem képesek garantálni az állam felelősségét és cselekvését a szociális biztonság kérdésében. „Éppen ezért az állam szerepe kikerülhetetlen a szociális ellátásokban, és az önhiba  hangsúlyozása se nem keresztényi, se nem felebaráti hozzá állás a szociális kérdésekhez.” 

A szövetség szerint a kormány a szociális biztonságért viselt állami felelősség áthárításával magára hagyja nem csak a szegényeket, hanem a tartalékait felélő középosztályt is, ezért követelik a törvény módosítás visszavonását!

Továbbá felhívják a miniszterelnök figyelmét a törvény alkotás előtti egyeztetésre a szakmai szervezetekkel a demokratikus jogállami elveknek megfelelően. Egyúttal szükségesnek tartják a szociális  szakmában dolgozók további anyagi és erkölcsi megbecsülését, a bérek növelését, hogy a  szakemberek el tudják látni a válság mélyülése miatt egyre nehezebbé váló feladataikat!

A levél aláírói: A Szociális Szakmai Szövetség képviseletében dr. Szoboszlai Katalin elnök és a  Tagszervezetek, az Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete (EÜDSZM), a Hajléktalan Szolgálatok Tagjainak Országos Egyesülete (HAJSZOLT Egyesület), a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület, a Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület (Iskolaszövetség) és a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete.