Nyilvánosan is megköszönte Matovic az orosz vakcina beszerzéséhez nyújtott magyar segítséget

Nyilvánosan is megköszönte Matovic az orosz vakcina beszerzéséhez nyújtott magyar segítséget

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igor Matovic szlovák miniszterelnök pénteken nyilvánosan köszönetet mondott Magyarországnak, hogy segítséget nyújtott Szlovákiának a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséhez.

„Szeretném nyilvánosan megköszönni Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek azt a nagy segítséget, amelyet a kétmillió Szputnyik V vakcina beszerzéséhez nyújtott Szlovákia népe számára” – írja Matovic a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében az MTI beszámolója szerint.

Péter Szijjártó 🇭🇺 je priateľ Slovenska 🇸🇰

Nemám rád, ak niekto o ľuďoch, ktorí svojmi činmi dokazujú, že sú priateľmi...

Közzétette: Igor Matovic – 2021. március 5., péntek

A kormányfő szerint Szijjártó Péter tettekkel bizonyította, hogy Szlovákia barátja, ezért nem tetszik neki, miért is terjesztik bizonyos személyek Szlovákiában ennek az ellenkezőjét. Matovic ezzel a megjegyzésével valószínűleg azokra a szlovák politikusokra célzott, akik az elmúlt napokban Szijjártó Pétert bírálták Révkomáromban tett látogatása és tárgyalásai miatt.

A szlovák kormányfőt magyar partnere, Orbán Viktor küldte Szijjártóhoz, aki azután megadta neki a kapcsolatot az orosz gazdasági miniszterhez. „Nagy köszönet illeti ezért, és nem ócsárlás” – szögezte le Matovic. „Ezt követően már egyedül tárgyaltam, Péter a tárgyalásokon nem volt jelen, de az elsődleges segítség tőle jött” – tette hozzá a szlovák kormányfő.  

– Viszonyom a magyar külügyminiszterrel és a kormányfővel is „eléggé közvetlen ahhoz, hogy bármikor tárgyalni tudjunk olyan nehéz témákról is, mint a kettős állampolgárság” – zárta bejegyzését Igor Matovic.

Szijjártó Péter Révkomáromban, miután szlovákiai magyar politikusokkal és a helyi polgármesterrel találkozott, azt mondta, hogy eddig nem sikerült biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, de remélhetőleg egyszer erre is megszületik a megoldás. Emellett az idei szlovákiai népszámláláson való részvételre, és azon magyarságuk feltüntetésére kérte a felvidéki magyarokat.

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter azt mondta: Szlovákiának érdeke a jó kapcsolatok fenntartása Magyarországgal, de elutasítja a beavatkozást az ország belügyeibe.

„Ez nem megfelelő módja a szomszédsági kapcsolatok fejlesztésének” – jegyezte meg Korcok a révkomáromi tárgyalások kapcsán.