Nyilvánosságra hozná Kocsis Máté a Márki-Zayék amerikai pénzeit vizsgáló titkosszolgálati jelentést

Nyilvánosságra hozná Kocsis Máté a Márki-Zayék amerikai pénzeit vizsgáló titkosszolgálati jelentést

Kocsis Máté (Kocsis Máté / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feloldaná a titkosítását Kocsis Máté annak a titkosszolgálati jelentésnek, amely a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkező amerikai pénzeket vizsgálta – erről a fideszes politikus írt Facebook oldalán.

Mint kifejtette, a magyar titkosszolgálatok az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki ülésén megtették első jelentésüket. – Az ügyben megismert tények megdöbbentőek, a helyzet sokkal súlyosabb, mint ahogy azt az eddigi nyilatkozatokból gondolni lehetett – értékelte a kormánypárti politikus. Habár a jelentés 2051-ig titkos, Kocsis Máté ennek a minősítésnek a feloldását kezdeményezte, hiszen „az ország szuverenitását súlyosan sértő cselekményekről és tranzakciókról van szó, melyekről joga van tudni a teljes magyar nyilvánosságnak”. Reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki képviselők sem ellenzik majd mindezt.

Kocsis Máté szerint a csütörtökön megismert információkból kiindulva nyilvánvaló, hogy az elemző-értékelő munka következő időszakos jelentése is olyan tényeket hoz majd a felszínre, melyek segítenek majd tisztán látni a rendszerváltozás óta eltelt három évtized „legsúlyosabb botrányát”, annak személyi és szervezeti összefonódásait.

Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú podcastjában árulta el korábban, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból. Később kiderült, hogy összesen körülbelül kétmilliárd forintról volt szó. A jogszabályok tiltják, hogy pártok külföldi pénzt fogadjanak el, Márki-Zay Péter ugyanakkor azzal érvelt, hogy nem is párt, hanem a mozgalma kapta a pénzt, a kampányban sem a pártok használták fel, hanem a mozgalom. Mindenesetre az MMM tevékenységét nehéz elválasztani a választási kampánytól, hiszen Márki-Zay Péter egyenesen miniszterelnök-jelölt volt. Az MMM-nek támogatást biztosító Action for Democracyt idén alapították, annak elnök-igazgatója Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója. A szervezet korábban lapunk megkeresésére azt állította, hogy senkinek nem nyújtottak kampánytámogatást, ők az MMM-et mint civil szervezetet támogatták.